Berilo za izobraževalce odraslih Podobe branja je lani izšlo v elektronski obliki in je objavljano tako v Digitalni bralnici ACS kot na portalu dLib. Ljubitelji knjig se strinjamo, da se zdi tiskana izdaja resničnejša. Fizični izvod je otipljiv, elektronski pa … S tem pa me že odnaša v središče obravnavane problematike. Strokovnjaki pravijo, da je prav vseeno, ali beremo tiskane ali elektronske ali celo poslušamo zvočne knjige.

Vsebino publikacije je urednica Natalija Žalec v e-Novičkah že predstavila.

Branje nas hkrati vodi skozi proces samoraziskovanja, kjer se soočamo z lastnimi prepričanji, vrednotami in čustvi. To je ključno za razvoj samopodobe in emocionalne inteligence.

dr. Nataša Potočnik

Branje kot spretnost in kot vrednota

Publikacijo o umeščanju branja smo na ACS povezali s številnimi drugimi prizadevanji. Razstavo z naslovom Branje v javnem prostoru smo prikazali na lanskem LPoIO in letošnjem Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu. To je tudi tema NMSB 2024 in središče projekta Gozdne knjižnice, ki ga predstavlja Alenka Štrukelj v svojem prispevku.

Knjiga Podobe branja prihaja na police slovenskih knjižnic. Poiščite jo in preverite, kako pomembno je umeščanje branja v javni prostor.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS