»Zgradimo pravičen in zdrav svet« je geslo, pod katerim poteka letošnji svetovni dan zdravja.

Letošnji svetovni dan zdravja je posvečen trenutno najbolj aktualni javnozdravstveni temi – kako naš svet po koronakrizi vrniti v sprejemljive tirnice življenja na način, da bo pravičnejši za vse ter da bomo vsi uživali več zdravja in blaginje. Epidemija covida-19 je še posebej razgalila številne neenakosti v zdravju, ki smo jim priča tako v lokalnih okoljih kakor med številnimi državami po svetu.

NIJZ

Neenakosti bo torej treba posvetili več pozornosti, saj je še posebej izpostavljena zaradi bolezni covid-19 in ukrepov za njeno zajezitev.

Kot posamezniki in družba se moramo odzvati povabilu k sodelovanju v globalni kampanji za izgradnjo pravičnejšega in bolj zdravega sveta, saj gre za naš svet.

V Društvu Šola zdravja se pridružujemo iskanju boljših rešitev za delovanje naše družbe. Delamo na preventivi, ohranjanju in izboljšanju zdravja prebivalcev, kar je prepoznalo tudi MZ, ki nas že šesto leto podpira. Naša osnovna dejavnost je jutranja telovadba 1000 gibov. Tako ohranjamo in izboljšujemo zdravje prebivalcev. Skrbimo za spodbujanje rednega gibanja in telesne vadbe, ohranjamo zdravje za dolgo samostojno življenje, povečujemo delež gibalno aktivnega prebivalstva, vračamo voljo do življenja osamljenim in starejšim osebam, krepimo psihofizično kondicijo starejših, preprečujemo potek kroničnih bolezni ter prispevamo k zmanjšanju tveganja za razvoj depresivnih in anksioznih motenj. Cilj in namen društva je, da z organizirano jutranjo vadbo na prostem pokrijemo področje celotne Slovenije, in sicer tako, da bomo navzoči v vseh 212 občinah. Trenutno smo prisotni v 86 občinah, imamo 230 skupin in več kot 4.700 registriranih članov.

Bistvo vsega je, da telovadimo na javno dostopnih zunanjih površinah, ne potrebujemo nobenih pripomočkov niti drage športne opreme in kar je najpomembneje, ni nobene vadnine, le letna članarina za delovanje društva, ki znaša 20 EUR. Pri nas smo vsi enaki, neenakosti ne poznamo.

Vaje po metodi 1000 gibov so enostavne in primerne za vsakogar. Gre za sklepne vaje, ki jih je sestavil in poimenoval zdravnik, nevrolog Nikolay Grishin. Vse se izvajajo stoje, v večini naših skupin med 7.30 in 8. uro zjutraj.  V 30 minutah se razgibajo vsi sklepi telesa in vse mišične skupine. Začne se pri dlaneh, konča pa pri podplatih. S tem se ohranjajo funkcionalne sposobnosti in dosežejo boljša gibljivost, okretnost telesa ter ravnovesje. Pri vsakem gibu se nadzoruje tudi pravilno dihanje. Vsak dela po lastnih sposobnostih in zmožnostih. Vaje po metodi 1000 gibov sicer lahko izvajate tudi sami doma, a je skupinska vadba v naravi veliko bolj zabavna in sproščujoča.

V izrednih razmerah (npr. epidemija) se prilagajamo in organiziramo jutranjo vadbo preko interneta s pomočjo aplikacije Zoom v živo (povezava je javno dostopna na spletni strani društva), predvajamo posnetke telovadbe na YouTube in sodelujemo z lokalnimi televizijami, ki film Metoda 1000 gibov uvrščajo v svoj redni program. Tako naše vaje približamo tudi vsem tistim, ki nimajo interneta.

Tudi po koroni  se bodo javne površine svetlikale v oranžnih odtenkih, tako da nas boste lažje našli in se nam priključili. Po koncu epidemije oziroma ko bodo razmere dopuščale, ste prisrčno vabljeni na jutranjo vadbo 1000 gibov, da bomo skupaj na poti k bolj zdravemu in pravičnejšemu svetu.

Neda Galijaš (nedasolazdravja@gmail.com). Društvo Šola zdravja