V začetku julija smo zaključili Temeljno usposabljanje mentorjev ŠK. Število mest je bilo omejeno, zato smo lahko sprejeli le tiste, ki delajo v izobraževalnih ustanovah. Skupaj s predavatelji smo kljubovali poletni vročini in omejitvam zaradi virusa. Udeleženke so sestavile eno boljših skupin doslej. Žal se je pokazalo, da nekateri izvajalci omogočajo mentorstvo tudi brez poprejšnjega usposabljanja, kar je nekaterim osvetlilo razkorak med osebno izkušnjo in vsebinami usposabljanja, ACS pa postavilo pred izziv okrepljenega spremljanja načel dela. Učna gradiva so zdaj bogata in dostopna preko spleta, zato nas kakovostne seminarske naloge pravzaprav niso presenetile.

Pokazalo pa se je, da mlade mentorice prihajajo iz manjših krajev, kjer so tudi v prihodnje načrtovane izvedbe. V večji meri bomo torej dosegali manj vključene, in to brez dodatnih stroškov. V izvedbenih načrtih so se potrdile značilnosti dosedanje prakse, saj smo lahko kot glavni cilj večine besedil prepoznali: »pretok znanja/spretnosti/idej« s pomočjo fizične socializacije in samoorganizacije ter puščanje odtisa/sprememb v okolju. Za češnjo na torti smo imenovali letošnjo posebnost – izpostavljeno skrb za jezik in narečja ter zanimanje za sodelovanje ne glede na državno mejo. Ti predlogi obetajo nove preboje in spoznanja, ki jih v IO prinašajo mladi. Evalvacija izvedbe v teh pogojih nas je posebej zanimala. Predavatelji so bili visoko ocenjeni, nekateri z najvišjimi možnimi ocenami. Zavedamo se odgovornosti ohranjanja tako visokega standarda in tudi s tem argumentom vabimo izvajalce ŠK, naj prispevajo k nadaljnji rasti, uveljavitvi in prepoznavnosti tovrstnega učenja.

Dodajamo utrinke iz prakse, o kateri priča sedem zanimivih prispevkov iz prve polovice leta. Prisluhnete lahko radijski oddaji Radia Trst A, v kateri je Patricija Dodič iz kozinske enote Knjižnice Srečka Kosovela Sežana govorila o novi Zgodbarnici (nova zbirka zgodb od leta 2018 do leta 2020 je že objavljena v posebnem zavihku na spletni strani ŠK). Del objav na povezavi je v obliki videoposnetkov: Zasnova Kutinove hiše (v Postojni), Družina in služba – je to to? Znanstvene kavarne, Šivilja in škarjice v Mestni knjižnici Izola. Pester nabor bogatita tudi brošura Knjigosnedke v času korone in predstavitev Muzeja norosti.

Dr. Nevenka Bogataj (nevenka.bogataj@acs.si), ACS