UTŽO Zasavje od januarja dalje deluje pod okriljem ZLU. Pripravili smo pester nabor vsebin in tečajev. Največ starejših pa se je prijavilo za aktivnosti, ki smo jih združili pod skupnim imenom Z vlakom po Sloveniji. Načrtujemo, da se bomo vsak mesec odpravili v drugo mesto.

Prvi dogodivščini naproti smo šli v petek, 16. februarja. Odpeljali smo se v slovensko prestolnico. 21 udeležencev iz vseh treh zasavskih občin se je zjutraj zbralo na lokalnih železniških postajah. V šali smo komentirali, da gremo na informativne dneve (ki so potekali ravno tisti petek in soboto), saj smo vendar študentje!

Po stari Ljubljani in na Grad

V Ljubljani sta nas pričakala lepo, sončno vreme in vodič Dušan Kramberger. Gospod je po rodu Trboveljčan, po poklicu pa arhitekt in konzervator, ki se ukvarja z varstvom kulturne dediščine, med drugim tudi z Ljubljanskim gradom.

Najprej nas je popeljal po Miklošičevi ulici, obdani s secesijsko arhitekturo. Pot smo nadaljevali do Prešernovega trga, po Wolfovi ulici do Kongresnega trga, po Gosposki ulici do Novega trga in Križank, po Križevniški ulici navzdol do Ljubljanice in na koncu še po preostalem delu stare Ljubljane.

Vodič je povedal številne zanimivosti o znamenitostih mesta, predvsem tistih, ki jih ni mogoče prebrati na spletu. Za piko na i smo se povzpeli še na Grad – nekateri peš, drugi pa z vzpenjačo. Tam smo spoznavali zgodovino gradu in si ogledali vodno kolo.

Ogled vodnega kolesa

Hvala vam, ker ki ste mi omogočili prelep, zanimiv, bogat dan. Vsega je bilo ravno prav.

zadovoljna udeleženka izleta

Prijetno utrujeni, polni novih vtisov in dobre volje smo se v popoldanskem času vrnili v Zasavje. Iskrena hvala vsem za udeležbo in prispevek k odlični skupinski energiji!

Na prvi pomladni dan si gremo ogledat Celje. Poiščite nas na spletu in se nam pridružite.

Polona Trebušak (polona.trebusak@zlu.si), ZLU