ZIK Črnomelj je 15. aprila v okviru dogodka 14. Dan za spremembe organiziral prostovoljsko akcijo z naslovom Trajnost je v ponovni uporabi. V prostorih KD Črnomelj je bilo poleg izmenjevalnice oblačil mogoče obiskati delavnice šivanja odejic (krpank), poslikave majic, ročne izdelave krp za čiščenje in šivanja vrečk za sadje. Predstavljene so bile zanimive, ustvarjalne in praktične rešitve za ponovno uporabo tekstilnih izdelkov. V aktivnosti so bile vključene različne generacije od predšolskih otrok do starejših odraslih.
Kot prostovoljci so sodelovali člani UTŽO, člani skupine Starši staršem in študijskih krožkov ZIK Črnomelj.

Namen akcije je bil ozaveščanje različnih ciljnih skupin o pomenu trajnostne uporabe, spodbujanje prostovoljstva v okolju in širjenje mreže posameznikov, ki so pripravljeni deliti svoje znanje in spretnosti. Razumevanje in promocija trajnosti postajata vse pomembnejša v vsakdanjem življenju. Ne drži, da posameznik ne more narediti ničesar.

Trajnost soustvarjamo na svoj poseben način in z majhnimi koraki. Dogodek nam je dal nova znanja in ideje, kako vpeljati trajnost v svoj vsakdanjik in soustvarjati lepši, čistejši in varnejši svet za naše zanamce. Dan za spremembe je priložnost za sodelovanje in povezovanje, saj si vsi želimo živeti v prijazni in povezani skupnosti, kjer lahko dobimo podporo, kadar jo potrebujemo, in kjer lahko tudi sami ustvarjalno prispevamo.

Janja Jankovič (janja.jankovic@zik-crnomelj.si), ZIK Črnomelj