Začetek aprila smo zaposlene na LU Jesenice izkoristile za prenos znanja ter krepitev medsebojnih odnosov. Aktivnosti so potekale v Lešah, čudoviti okolici s pogledom na Triglav in okoliško hribovje.

Celoten timbilding je bil zapolnjen z aktivnostmi, ki so nam pomagale pri spoznavanju sebe in drugih ter naše dinamike delovanja v timu. Namen dogodka je bil, da se kot sodelavke še bolj povežemo in delujemo usklajeno. Vsak od nas je namreč individuum s svojim načinom izražanja, svojimi prioritetami in načinom delovanja.

Po odmoru smo nadaljevale z art terapijo. Kot že samo ime metode pove, nam z umetniškim ustvarjanjem pomaga pri povezovanju s svojimi čustvi, mislimi, občutki. Nadaljevale smo s pripravo zdravega obroka, kjer smo sodelovale vse.

Aktivnosti, ki smo jih počele, niso bile naključne, ampak dobro načrtovane. Najprej je vsaka imela štiri hitre zmenke z naključno izbranimi sodelavkami. Postavljale smo si vprašanja, tako da smo se bolje spoznale. Sledile so vaje, povezane s skrbjo za telesno in psihično zdravje. Vadile smo moč koncentracije in usklajenost s sodelavko, ki je bila z nami v paru. Sledile so vaje za krepitev zmožnosti opravljanja več opravil ob istem času – ponavljanje, odgovarjanje na kratka in bolj zapletena vprašanja.

Po kosilu smo nadaljevale z iskanjem močnih točk pri vsaki posameznici ter se spoznale z metodo impro gledališča. Zaključile smo s poglabljanjem vase s pomočjo koncepta IKIGAI. Beseda IKIGAI je japonskega izvora. IKI pomeni življenje, biti živ; GAI pa pomeni razlog; vrednota. Bistvo koncepta je iskanje razloga za posameznikov obstoj.

Z naštetimi aktivnostmi smo spoznale medsebojne različnosti in podobnosti. To pripomore k razumevanju sodelavk, kar posledično prispeva k boljšem sodelovanju. Spoznale smo tudi orodja in metode, kako podpreti in krepiti duševno zdravje udeležencev naših programov ter nas samih.

Druženje smo zaključile z evalvacijo, ki je pokazala prednosti takih aktivnosti tako za osebni kot profesionalni razvoj izobraževalcev odraslih.

Katja Štravs (katja.stravs@lu-jesenice.net), LU Jesenice