Skrivnost človeškega razvoja je v zmožnosti učenja, ki se nikoli ne neha. Skladno s tem deluje tudi Modra fakulteta. Podpira starejše odrasle, da se še naprej učijo, nadgrajujejo, odkrivajo svoje sposobnosti in talente.

»Prvič v zgodovini imamo veliko starejših ljudi, ki so  modri in aktivni,« je v govoru na TEDxWomen dejala Mary Catherine Bateson. Pisateljica in kulturna antopologinja je s svetom delila svoj pogled na življenje po upokojitvi, ki ga je poimenovala obdobje aktivne modrosti.

Obdobje po upokojitvi je polno priložnosti. Gre za čas, ki posamezniku ponuja veliko svobode in možnost, da prepozna svoje talente, premisli o svojih izkušnjah in spretnostih, ki jih je v življenju pridobil. To je njegov temelj za ustvarjanje nečesa novega in nadaljevanje učenja.

LETO 2022 – USPEŠNO LETO ZA MODRO FAKULTETO

Modra fakulteta je del gibanja Starosti prijazna univerza in deluje v okviru klubov alumnov Univerze v Ljubljani. V študijskem letu 2022/23 ponuja izobraževalne programe na različnih področjih: tuji jeziki (španščina, angleščina, francoščina), glasba, film, gibanje, geografija, filozofija ipd. Študenti Modre fakultete se lahko vključijo v programe na FF, AGRFT, FMF, Pedagoški fakulteti, FRI. Z vsakim izvedenim programom, z vsako skupino starejših študentov je Modra fakulteta stopila korak bližje k svojim ciljem: spodbujati hiter pretok znanja, povezovati generacije študentov in oblikovati vključujočo univerzo, ozaveščati o pomembnosti dejavnega staranja. Tem ciljem bo Modra fakulteta sledila tudi v letnem semestru, ki se začenja 20. februarja.

Kaj lahko izberejo  študenti Modre fakultete v letnem semestru  2022/23?

Študenti in študentke bodo torej lahko v letnem semestru izbirali med izobraževalnimi programi z različnih področij. Na voljo sta tudi programa za vse, ki radi gledajo filme in/ali berejo ter o prebranem in ogledanem želijo deliti svoje mnenje in se česa novega naučiti. Udeležijo se lahko programa, kjer se srečajo s sodobnimi pogledi na dolgoživost. Spoznavajo obmejna območja ali se učijo igrati bridž, razmišljajo o duhovnosti ali razvijajo svoj gib v ritmu tanga … Na voljo je tudi brezplačno svetovanje za uporabo IKT, ki ga izvajajo študentke FRI.

Več o posameznih programih si lahko preberete v novem katalogu. Prijavite se po spletu ali nas pokličite na 01 241 85 59 ali 01 241 86 50.

Patricija Cehnar (patricija.cehnar@uni-lj.si) in Urša Kapler (ursa.kapler@uni-lj.si), Modra fakulteta