Brezplačno spletno konferenco Prihodnost dela: digitalizacija delovnih mest – rešitev za kadrovsko podhranjenost je 8. novembra organizirala ZLUS. V družbi 160 gostov so iskali odgovor na spremembe, ki jih prinaša digitalizacija.

Obdobje, v katerem živimo, je polno sprememb, negotovosti. Zadnji dve leti so se delovna mesta in dinamika v timih spreminjali hitreje kot kadarkoli prej. Pred nami pa so že novi izzivi. Kako lahko iz sprememb vzamemo najboljše in jih spremenimo v novo, odlično prakso?

Delo od doma postaja stalna praksa v številnih podjetjih, vendar pa se soočajo z izzivi, kako se izogniti prenašanju papirjev in/ali hrambi dokumentov v različnih računalnikih. Digitalizacija procesov zahteva temeljito pripravo in skrbno načrtovanje. Zato je bil z nami strokovnjak s tega področja, ki je delil svoje praktične izkušnje v praksi. Drugi primer dobre prakse je bila digitalizacija procesov v izobraževalnem sektorju. Moči je združilo skoraj 30 LU, ki so poenotile izobraževalne procese in naredile korak proti popolni digitalizaciji.

Če smo se v prvem delu konference posvečali procesom, pa na drugi strani ne smemo pozabiti na ljudi, ki jih opravljajo. Drugi del konference je bil namenjen kadrom. Posvečali smo se novi realnosti in spremembam, ki prihajajo. Kako se odzvati, kako pristopiti ter kako naprej? Kako pomembno je pripraviti zaposlene na spremembe, kako jih voditi in motivirati, kako pomembna je komunikacija v procesu sprememb? Vse to smo prepletli z lastnimi izkušnjami, praksami in uvidi.

Aleksandra Janežič (aleksandra.janezic@cene-stupar.si), ZLUS