Vsako leto marca obeležujemo svetovni teden denarja (Global Money Week), ki ga v sodelovanju s številnimi deležniki, tudi izobraževalnimi institucijami, pripravlja OECD. Osrednja tema letošnje izvedbe od 18. do 24. marca je Zavarujte svoj denar, zaščitite svojo prihodnost (angl. Protect your money, secure your future). V središču so torej varno upravljanje in sprejemanje informiranih odločitev pri upravljanju z osebnimi financami, zavedanje o možnih tveganjih v finančnih sektorjih in zaščita pred goljufijami.

Ob začetku letošnjega Svetovnega tedna denarja OECD 18. marca pripravlja globalni dogodek v hibridni obliki. Osrednja tema bo preprečevanje finančnih prevar in goljufij. O tem bodo spregovorili številni visoki predstavniki OECD, EK in svetovnih bank, ki bodo delili svoje vpoglede in pristope k boju proti finančnim goljufijam in prevaram. Program je na voljo na spletni strani Global Money Week.

Tudi v Sloveniji bo v času Svetovnega tedna denarja vrsta dogodkov v ustanovah, kot so denimo Banka Slovenije, Muzej bančništva Bankarium.

Pridružujemo se tudi na ACS, saj do maja 2024 poteka razvojni projekt Finančna pismenost za odrasle. Pripravili smo več novih javnoveljavnih in neformalnih izobraževalnih programov finančne pismenosti za odrasle. Še preden bomo programe predložili v potrditev strokovnemu svetu, bomo prav v svetovnem tednu denarja izpeljali predstavitev in razpravo. Povabili bomo pomembne akterje in poznavalce problematike finančne pismenosti v Sloveniji in preverili, ali bomo s programi lahko uspešno naslovili izobraževalne potrebe odraslih na tem področju. Strokovni dogodek bo v sredo, 20. marca, na ACS.

Za širšo javnost pa smo za promocijo finančnih spretnosti med odraslimi pripravili poseben sedemdnevni finančni izziv, ki smo ga poimenovali Obvladaj svoje finance. Med 18. in 24. marcem bo na FB ACS vsak dan objavljen izziv za krepitev finančne pismenosti, ki bodo udeležencem pomagale izboljšati finančno počutje. Njihova naloga bo vsak dan reševati zastavljene izzive in oddati komentarje. Naloge bodo objavljene tudi na spletni strani za finančno pismenost.

In nagrada? Vsi, ki boste sodelovali vse dni, boste dobili vavčer za brezplačno udeležbo v programih finančne pismenosti po svojem izboru.

MVI bo iz sredstev Načrta za okrevanje in odpornost in lastnih sredstev v drugi polovici leta 2024 objavilo javni razpis za izvajanje programov finančne pismenosti za odrasle. Do konca leta 2026 se bo lahko vključilo preko 3.300 odraslih, ki bodo pridobili znanje in spretnosti za sprejemanje dobrih finančnih odločitev. Vas tako izobraževanje zanima? Spremljajte našo spletno stran in se prijavite, ko bodo programi na voljo.

Finančna pismenost bo tudi ena od vodilnih tem letošnjih TVU, ki bodo po vsej Sloveniji med 10. majem in 16. junijem. Vse izvajalce izobraževanj vabimo, da v času TVU ozaveščajo strokovno in širšo javnost o potrebah po finančni pismenosti tudi s tem izzivom. Gradiva, ki jih bomo objavili v času finančnega izziva Obvladaj svoje finance, vam namreč dajemo na voljo tudi za promocijo projekta in aktivacijo odraslih za udeležbo v programih finančne pismenosti za odrasle. Našli jih boste tudi na spletni strani projekta.

Alenka Štrukelj (alenka.strukelj@acs.si), ACS