O projektu Pobeg k sreči

Projekt, ki v angleščini nosi naslov Escape to Happiness, poteka med 31. 12. 2022 in 31. 12. 2024. Sofinancira ga EU iz programa Erasmus+. ZLU in Zavod ASPIRA sta s partnerji iz različnih evropskih držav (poleg Slovenije še Portugalske, Hrvaške, Cipra, Bosne in Hercegovine, Italije ter Finske) združili moči, da bi odkrili, dokumentirali in delili učinkovite prakse, ki izboljšujejo dobro počutje odraslih, vključenih v različne učne programe. Naša vizija je osredotočena na spodbujanje občutka zadovoljstva v teh negotovih časih.

Cilj projekta je večplasten. Želimo povečati motivacijo odraslih za udeležbo v izobraževalnih programih, spodbujati socialno interakcijo, povečati učinkovitost izobraževalnih programov ter usposobiti izobraževalce odraslih za spodbujanje k sreči.

Med rezultati projekta sta že objavljena knjižica z najboljšimi praksami s področja spodbujanja občutka sreče pri odraslih in izobraževalna soba pobega. Matrica veščin, vsebina za usposabljanje izobraževalcev ter platforma za e-učenje še nastajajo.

Knjižica dobrih praks

Pri doseganju cilja smo uporabili raznoliko metodologijo. Vključevala je poglobljene intervjuje, raziskave in tesno sodelovanje s partnerji. V procesu smo identificirali 80 potencialnih dobrih praks, ki so vsaka na svoj način prispevale k blaginji odraslih. Po natančnem preučevanju smo izbrali 40 zgledov, ki so se izkazali s presežkom učinkovitosti, inovativnosti ter prilagodljivosti.

Knjižica zbranih najboljših praks je razdeljena na štiri poglavja. Prvo obsega predstavitve različnih dejavnosti, ki v ospredje postavljajo izboljšanje dobrega počutja odraslih. V naslednjem poglavju so predstavljene različne vaje čuječnosti in refleksije, saj se projekt osredotoča na področje duševnega zdravja posameznikov. Današnji časi so negotovi, stresni in se hitro spreminjajo. Zato menimo, da je treba skrbeti v prvi vrsti zase, za svoje fizično in duševno zdravje. S tem namenom smo v knjižico dobrih praks vključili tudi pomen vadbe na prostem in primere fizičnih dejavnosti. V zaključnem poglavju predstavljamo še različne projekte, knjige in orodja, s katerimi si pri doseganju različnih izobraževalnih ciljev lahko pomagajo izobraževalci odraslih in drugi.

Soba pobega v … srečo!

Naš cilj je razviti metodologijo za IO, ki bo pomagala krepiti občutek sreče. Za dosego tega cilja smo pričeli ustvarjati novo in zanimivo orodje – sobo pobega iz nezadovoljstva, ki je sestavni del naše metodologije.

Udeležencem je na začetku predstavljena Evelyn, ki se ziblje med burnimi valovi kot ladjica na nenehno spreminjajočem se oceanu življenja. Notranji nemir ji ne prizanaša, vendar se pogumno odloči za potovanje, ki bo morda prineslo odgovore. In tako najde svoj mir v … To pa morajo udeleženci ugotoviti sami.

Soba pobega je sestavljena iz devetih različnih delov sestavljanke, vsak del pa razkriva nov košček zgodbe o Evelyninem potovanju. Udeleženci se podajo na raziskovanje njenega sveta, ki je prepleten s poučnimi izobraževalnimi cilji in priložnostmi za osebno rast ter razvoj specifičnih kompetenc. Po vsaki uspešni rešitvi se udeleženci zazrejo vase in opravijo (samo)refleksijo. Tako se poglobijo v namen posameznih izzivov. V tem procesu moderator prevzame ključno vlogo, usmerjajoč udeležence k razumevanju in odkrivanju svojih notranjih potencialov.

Udeleženci sobe pobega so z vznemirjenjem sprejeli izzive, saj so bili vsak trenutek priča novim dogodivščinam. Všeč jim je bilo aktivno reševanje številnih ugank in izzivov. Soba pobega med drugim spodbuja tudi timsko sodelovanje, saj je večina ugank zastavljenih tako, da morajo vsi prispevati svoj del, da pridejo do rešitve.

Še več informacij o projektu lahko najdete tukaj, več fotoutrinkov pa v naši galeriji.

Nikolaja Bukovšek (nika.bukovsek@zlu.si) in Laura Kmetič Jurečič (laura.kmetic-jurecic@zlu.si), obe ZLU