Letni posvet je nacionalni dogodek, ki zaokroža dejavnosti in rezultate v izobraževanju odraslih, obenem pa opozarja na izzive, ki so skupni našemu področju dela. Letos bo potekal 23. in 24. oktobra v Kongresnem centru Habakuk v Mariboru. Dogodek bo torej dvodneven, kar obeta obilo zanimivih vsebin. S sodelavci MIZŠ trenutno pripravljamo  program, ki bo kar najbolje odražal aktualna dogajanja v politiki, razvojno-raziskovalni stroki in praksi IO.

Izzivi, ki se jih bomo lotili s skupnimi močmi, bodo zadevali tako formalno kot neformalno izobraževanje in usposabljanje. V delovnih skupinah bomo staknili glave nad izhodišči za razvoj javnoveljavnih programov in tistimi za prenovo programa Osnovna šola za odrasle. V ozadju tega dogajanja bodo določila (novega) ZIO (2018). Slišali bomo tudi, kaj izobraževanju odraslih prinaša vajeništvo, in izvedeli, kako se aktualnih projektov ESS lotevajo konzorciji izvajalcev IO.

Neformalno IO bomo drugi dan posveta osvetlili z vidika zanimive, pogosto težko dosegljive ciljne skupine – starejših moških. Te je težko, obenem pa nujno vključiti v (učečo se) skupnost. Problematiko obdelujejo v projektu Old Guys Say Yes to Community (Erasmus +, KA2), ki vključuje več evropskih partnerjev, med njimi je tudi ljubljanska Filozofska fakulteta. V panelni razpravi bomo ubrali večresorski pristop, ki bo pokazal, kaj že deluje in kako bi lahko starejše moške pritegnili še učinkoviteje. Še prej bomo izvedeli, kako izobraževalci odraslih sploh koristimo priložnosti, ki jih ponuja program Erasmus+. Na primeru omenjene ciljne skupine pa si bomo ogledali, kaj nam omogoča platforma EPALE.

Menjava vlade nam je prinesla novega ministra, zato bomo takoj na začetku z zanimanjem prisluhnili njegovim pogledom na IO. Veliko pa si obetamo tudi od predstavitve razvojnih korakov MIZŠ in ACS do leta 2020 in po njem. Nosilec uvodnega plenarnega predavanja pa naj bo presenečenje.

LPoIO je tokrat združen z letno konferenco projekta EPUO; več o tem v posebnem prispevku.

ACS bo LPoIO letos izpeljal že osmič; več informacij o dozdajšnjih izpeljavah najdete tukaj. Spletna stran tokratnega posveta (http://pro.acs.si/lp2018) bo od 21. septembra naprej gostila podrobnejši program in druge informacije, predvsem pa omogočala prijavo vaše udeležbe. Rok za slednjo je 12. oktober.

Z veseljem vas pričakujemo na našem rednem stanovskem srečanju.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS