1. Kulturni bazar, ki bo 20. marca v Cankarjevem domu v Ljubljani, prinaša bogat program strokovnega usposabljanja. Osrednja tema je Bivanje v sožitju – kultura in umetnost za varen in spodbuden svet.
Kako, kje, kdaj, ne le, kaj beremo, so vprašanja, ki nas spodbujajo, da o branju in bralni kulturi premišljujemo z različnih perspektiv. Sodelavke ACS pripravljajo okroglo mizo v stekleni dvorani Lili Novy in razstavo v Prvem preddverju z naslovom Prostori in podobe branja.

Pogovarjali se bomo o tem, kako z inovativnimi rešitvami kuriranja prostora in pogovori o branju spodbujamo bralno kulturo.

ACS bo s partnerji v Prvem preddverju prisoten tudi na razstavnem prostoru. Predstavljali bomo dejavnosti in izdelke, povezane z vseživljenjskim učenjem in medgeneracijskim sodelovanjem. Na ogled bomo postavili razstavo TVU z naslovom Praznik učenja.

Vabili bomo k sodelovanju v TVU, najvidnejši promocijski kampanji izobraževanja in učenja v Sloveniji (letos med 10. majem in 16. junijem), ter Paradi učenja – dnevu učečih se skupnosti (22. maja).

Z nami bo območni koordinator TVU in Parade učenja, Knjižnica Šmarje pri Ješah z enotama Knjižnica Bistrica ob Sotli in Knjižnica Kozje. Predstavili bodo pet bralnih značk (predšolsko, otroško, mladinsko, odraslo in planinsko), bibliopedagoško delo v vrtcih in šolah, domoznansko dejavnost, kanal na YouTubu, knjigobežnice v kozjanski občini, študijske krožke, TVU in PU (letos povezujejo učenje in kulturo s sloganom Z učenjem in kulturo rastemo vsi) ter medgeneracijsko učenje (UTŽO).

Pridružila se nam bo Edita Mlakar iz Rogaške Slatine, dobitnica priznanja zglednim učečim se Savinjske regije 2022. Predstavila bo svoje tihe knjige, ki lahko neprecenljivo vplivajo na pridobivanje vseživljenjskih znanj. Spodbujajo vsestranski razvoj otroka. Hkrati pa lahko nesluteno blažijo, kar otroka bega, ter tkejo vezi med otrokom in njegovimi bližnjimi. Tihe knjige so se v svetu izkazale za izredno terapevtsko sredstvo za otroke s posebnimi potrebami in starejše, ki se soočajo z  demenco.

Veseli bomo vašega obiska!

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS