Po izteku projekta Podnebni cilji v vzgoji in izobraževanju se lahko upravičeno vprašamo, ali nam je z zaključno prireditvijo in povezavo na gradiva spletne strani znamenjatrajnosti.si že povedal vse. Je nemara še ostalo kaj zaprtega v predalih strokovnjakov? Tisti, ki me poznate, sicer slutite, kajne? In prav imate, še je kaj novega, še je kaj našega, kar lahko sporočimo javnosti. Novice bodo segale še v leto 2024, čeprav se zdaj formalno ukvarjamo samo še z zaključnim poročilom tega projekta.

Zasaditev ob vhodu na ACS

Nismo vam namreč še povedali, da smo s sredstvi projekta ozelenili prostor med stavbo in parkiriščem našega objekta v BTC. Arboretum Volčji potok je prvotno idejo ureditve tega prostora poenostavil v mini gabrov drevored, povezan s travoredom perjank in miskantov. Z revitalizacijo prostora, odstranitvijo odmrlih brez in javorjev nismo le olepšali vstopa na ACS. Prispevali smo tudi k ozelenitvi vroče točke Ljubljane, ki jo predstavljajo obsežne asfaltne površine v okolici. Obiskovalce stavbe, v kateri domuje ACS – vas torej, a vsakodnevno  sebe – zdaj vabimo k spremljanju ritma narave in opazovanju prostora (tudi v Ljubljani!). Hkrati ozaveščamo o bistvenih vlogah, ki jih ima zelenilo povsod na zemeljski obli: zadržuje vodo, filtrira in hladi zrak, proizvaja kisik in veže ogljikov dioksid. Izposoja tuje misli s tem v zvezi bi bila (z nekoliko pretiravanja):»Majhen korak za ACS, velik korak za človeštvo.«

Druga novička je, da smo v petek, 24. novembra, povzetek projekta PCVIZ predstavili širšemu krogu odločevalcev in zainteresiranih. Dvourno srečanje na Zoomu je organiziral drugi od dveh skrbnikov pogodbe, Urad za kakovost in razvoj izobraževanja, točneje Ema Perme (prvega, MOPE, ki je projekt tudi financiralo, ste spoznali ob dosedanjih srečanjih in predstavitvah). Za to priliko smo posodobili tudi povezavo, oblikovano za zaključno prireditev v Snoviku. Vabljeni, da jo obiščete.

Obiska je vredna tudi skupna spletna stran, ki je bila na dogodku prvič javno predstavljena. Na obeh omenjenih straneh lahko dostopate do novega dokumenta Konceptualizacija VITR z umestitvijo podnebnih sprememb.

Publikacija je nastajala kot podlaga za posodobitev prvih Smernic VITR, katerih leto nastanka je zdaj že oddaljeno 2007. Njeni avtorji so predstavniki vseh nacionalnih javnih izobraževalnih zavodov (ZRSŠ, CPI, CŠOD in ACS), številni strokovnjaki tega področja pa tudi drugi sodelavci, zbrani v ekspertno skupino. Vodila jo je področna podsekretarka z ZRSŠ, Saša Kregar. Prispeval je tudi ACS, ki sem ga predstavljala avtorica članka kot precej kritičen, zahteven, upam pa tudi konstruktiven član skupine.

Tretja novost je, da vam je knjiga Krhka ravnotežja, Podnebne spremembe in odziv nanje v primorskih agrarnih skupnostih dostopna v tiskani obliki. Lahko jo prevzamete ob obisku ACS ali pa mi zanjo pišete po e-pošti in vam izvod pošljemo po pošti v zimsko branje.

Gre za prvo celovitejšo analizo odziva na podnebne spremembe pri nas, zato k branju vabljeni tudi vaši sodelavci in uporabniki. Avtorje in urednici, Marico Uršič Zupan in mene, seveda najbolj zanima vaš odmev, da bi znali prav usmeriti svoja prizadevanja za razvoj izobraževanja na tem področju v prihodnje.

S temi novicami vam voščim miren december, zdrav in morda praznično umaknjen nemiru ceste in ekranov vseh vrst.

Dr. Nevenka Bogataj (nevenka.bogataj@acs.si), ACS