Moja izkušnja z izobraževanjem na daljavo je zelo v redu. Vključena sem v program UŽU – MI. Naloge so vsebinsko jasne in zelo pregledne, posnete in naložene na Youtube. Predavateljica Jadranka se zelo trudi in nas podpira, da tečaj izpeljemo do konca. Res smo lahko veseli napredka tehnologije, da nam to vse skupaj tudi omogoča.
Andreja iz Zagorja ob Savi

Tečaje angleščine in nemščine, ki trenutno potekajo v okviru projekta Center za pridobivanje kompetenc Zasavje 2018–2020 za zaposlene in brezposelne s poudarkom na starejših od 45 let, smo preusmerili na učenje od doma. Zelo hitro smo se prilagodili in se naučili uporabe nekaterih novih spletnih aplikacij, predvsem tistih, ki nam omogočajo neposreden stik, kot sta Zoom in Vox. Ko udeleženka zapiše na FB, da komaj čaka tečaj nemščine na daljavo, potem vemo, da smo uspeli moč in radost učenja deliti naprej. Udeležencem je tovrstno učenje nova izkušnja, nov izziv, ki omogoča tako pridobivanje znanja angleščine v udobju doma kot uporabe računalnika, e-pošte, worda … Ni šlo vse gladko. Na začetku je kar težavno, a ko steče, je prav prijetno. Kot večina stvari v življenju. Ljudje se bojimo novih poti, izzivov, ker tam nismo še domači in predpostavljamo, da ne bo šlo. Mnogi prepoznavajo prednosti učenja na daljavo.

Pomoč in podpora pri e-učenju

Otrokom, ki hodijo v šolo, učitelji pomagajo pri učenju na daljavo in uporabi različnih orodij. Odrasli, še posebno tisti, ki še niso vešči uporabe sodobnih komunikacijskih orodij, računalnika, pametnih telefonov, pa dobijo pomoč pri svetovalkah v Svetovalnem središču ZLU.

Morda se morate prek e-sistema naročiti pri zdravniku ali stopiti v stik s svojo svetovalko na ZRSZ, podaljšati knjige v knjižnici, oddati e-vlogo za novo službo ali začasno prebivališče ali pridobitev nadomestila zaradi epidemije … bi radi poklepetali s sorodniki prek aplikacije Zoom, Viber, Skype, se registrirali na družbenem omrežju? Naj vam ne bo nerodno. Tudi če menite, da računalnik ni za vas, je v tem trenutku e-tehnologija odličen pripomoček za komuniciranje, ohranjanje stikov s sorodniki in znanci ter seveda učenje.

Milena, ki od januarja obiskuje tečaj računalništva v okviru projekta Centra za pridobivanje kompetenc Zasavje, ugotavlja, da boljšega časa za učenje ne bi mogla izbrati. »To je ironija usode. Še pred zaključkom tečaja smo dobili priložnost za utrditev pridobljenega znanja in nadaljevanje učenja na daljavo, saj so nas v to prisilili ukrepi ob epidemiji novega koronavirusa. Pridobljeno znanje s pridom uporabljam pri pomoči otrokom ob šolanju na daljavo ter svojih službenih obveznostih ob delu od doma. Ne boste verjeli, še videokonference sem se lotila …«

Če nimate take sreče kot Milena, lahko poiščete kakšen tečaj, ki trenutno poteka prek spleta. Svetovalke Svetovalnega središča Zasavje in tudi ostalih slovenskih svetovalnih središč vam lahko pomagajo z iskanjem primernih izobraževanj in pri prijavi. Če pa ste bolj tradicionalen tip učenca, boste s svetovalkami pripravili načrt učenja za čas, ko se boste lahko ponovno družili v učilnicah.

Trenutna situacija, ko se je za večino ljudi čas nekoliko upočasnil, je lahko odlična priložnost za razmislek o sebi, o svojem razvoju na osebnem in poklicnem področju. Ne čakajte na jesen. Pokličite najbližje svetovalno središče oz.LU in preverite, kako dokončati šolo, ki je še niste, kako do novega poklica, kako pokazati znanje in spretnosti, ki jih že imate – morda lahko pridobite kakšen certifikat. In če se spogledujete s spremembami na poklicnem področju, je zdaj pravi čas, da razmislite o svojih možnostih in priložnostih, končno napišete življenjepis in prijavo na delovno mesto ter si uredite portfolio. Priložnost pogosto pride nepričakovano, zato je dobro biti pripravljen.

Priporočamo še:

Portal Zaznanje

eSvetovanje

Portal SSU

Razlagamo si

Uporabne povezave za e-učenje in samostojno učenje, izobraževalne filme z osebno navdušujočo zgodbo učečih se posameznikov, ki se jim je uspelo naučiti tujega jezika, računalništva, razviti kompetence podjetnosti, samoiniciativnosti …  najdete na posebni podstrani spletne strani ZLU.

Odločitev za učenje na daljavo je velik privilegij in z odločitvijo zanj lahko pridobiš nove poglede in razširiš svoja obzorja. Če se odločiš za, vidiš, koliko se moraš še naučiti. Pomembno pa je, da se za učenje odloči vsak sam pri sebi.

Bojan

Valentina Uran (valentina.uran@zlu.si) in Polona Trebušak (polona.trebusak@zlu.si), ZLU