V okviru petkovih srečanj, ki jih na ACS pripravljamo z namenom izobraževanja in medsebojnega informiranja, sta prvi petek v marcu sodelavki Središča za svetovanje in vrednotenje, mag. Andreja Dobrovoljc in mag. Tanja Vilič Klenovšek, predstavili vsebine baz podatkov in druge informacije, ki so v podporo svetovalni dejavnosti v izobraževanju odraslih.

 

Mag. Andreja Dobrovoljc je na kratko predstavila svetovalno dejavnost na ACS in v izobraževanju odraslih ter sistemsko umeščenost svetovalne dejavnosti v izobraževanju odraslih po novem Zakonu o izobraževanju odraslih (2018). Nadaljevala je s predstavitvijo raznovrstnih baz podatkov: tako tistih za področje formalnega (opisi programov in izvajalcev, razpisi) kot neformalnega izobraževanja. Predstavila je različne spletne portale za pomoč pri izbiri/odločanju za izobraževanje in razvoj kariere, npr. Mojaizbira.si, spletne strani kariernih centrov na fakultetah in kariernih središč na ZRSZ. Pokazala je tudi spletne strani z informacijami o štipendijah, sistem ENIC NARIC, različne povezave na spletni strani ACS ter spletno stran središč ISIO, ki je namenjena svetovalni dejavnosti v izobraževanju odraslih.

 

 

Mag. Tanja Vilič Klenovšek je srečanje zaključila s predstavitvijo Slovenskega okvirja kvalifikacij (SOK). Poudarila je pomen dodatnih kvalifikacij in Evropskega sistema kreditnih točk v poklicnem izobraževanju in usposabljanju (ECVET). Predstavila je aktualne teme ECVET v  zadnjih dveh letih v podporo uresničevanju koncepta vseživljenjskega učenja, kot so učne enote, učni izidi, vrednotenje neformalno pridobljenega znanja, mobilnost dijakov in odraslih v poklicnem in strokovnem izobraževanju idr.

 

Sodelavci ACS smo na srečanju dobili strnjene informacije o številnih možnostih pridobivanja podatkov, ki jih potrebujemo in nam bodo v pomoč pri našem delu.

Urška Pavlič (urska.pavlic@acs.si), ACS