Center za šolske in obšolske dejavnosti (CŠOD) je povabil ACS k sodelovanju pri izvedbi programa temeljnega usposabljanja za izvajanje programa družinske pismenosti UŽU BIPS za romske starše in otroke. Namenjeno je bilo strokovnim delavcem v okviru projekta Skupaj za znanje – izvajanje aktivnosti podpornih mehanizmov pridobivanja znanja za pripadnike romskih skupnosti, financiranega s strani Republike Slovenije in ESS.

Petdnevnemu intenzivnemu usposabljanju v Domu Breženka v Fiesi od 20. do 25. avgusta 2017 je sledilo zaključno srečanje v petek, 6. oktobra 2017, v prostorih ACS. 18 udeležencev usposabljanja je pripravilo izvedbene načrte programa družinske pismenosti BIPS. Opisali so lokalno okolje in življenjske razmere romskih družin, opredelili izobraževalne potrebe in izbrane učne projekte ter sodelovanje z lokalnimi organizacijami pri izvedbi programa. Kot del programa štejejo obisk, opazovanje izbrane romske družine in predstavitev te izkušnje drugim udeležencem usposabljanja.

Za nosilce usposabljanja na ACS je pomembno, da so udeleženci ugodno ocenili program in med drugim posebej izpostavili, da se zdaj bolj zavedajo pomena poznavanja izobraževalnih potreb ciljne skupine za načrtovanje izobraževalnega programa. Po besedah vodje projekta Skupaj za znanje na CŠOD Barbare Kejžar je usposabljanje »poleg učenja medsebojnega sodelovanja in bogate izkušnje za delo udeležencev tudi izven programa UŽU BIPS« zaradi neposrednega izhajanja iz potreb ciljne skupine prineslo tudi nov pogled na snovanje tovrstnih programov.

Diana Volčjak (diana.volcjak@acs.si), ACS