»Bodi človek.« S tema besedama se zaključuje obsežen poziv k človečnosti na trgu pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah. K medsebojnemu spoštovanju, povezovanju, učenju drug z drugim in drug od drugega pozivamo tudi v TVU, ki so te dni v polnem zamahu.

Doživeti jih je želela tudi Giuliana Peña iz irske ustanove za izobraževanje odraslih AONTAS. S to organizacijo nas veže dolgoletno sodelovanje, z mnogimi zaposlenimi tudi iskreno prijateljstvo. Deluje pod okriljem irske vlade in zagovarja pravico odraslih do vključevanja v vseživljenjsko učenje. V ozaveščanje v veliki meri vključuje svoje udeležence – širi glas učečih se in izvaja številne raziskave o razlogih za (ne)vključevanje odraslih v učenje in izobraževanje. Na pripravljalnem sestanku TVU nam je predvsem dejavnosti vključevanja učečih se v promocijo izobraževanja odraslih in vseživljenjskega učenja predstavila njihova strokovnjakinja Kalliane Farren.

Od dela na farmi k delu z ranljivimi

Guiliana je rojena v Peruju, odraščala je v Ameriki. Po diplomi se je odločila preizkusiti življenje na različnih koncih sveta. Nekaj časa je živela v Avstraliji, pozneje se je preselila na Irsko. Marsikaj je že počela v življenju, posebno pa jo navdušujejo izobraževalne dejavnosti in ukvarjanje s ciljnimi skupinami z manj priložnostmi. Vse njene dejavnosti povezujeta ljubezen do narave in želja po prispevanju dobrega. V Slovenijo jo je pripeljala radovednost, kako ‘delamo’ festival učenja. Na zemljevidu držav s festivali učenja namreč naši TVU, ki vseživljenjsko učenje razvijajo sistematično z vsakoletnim dogajanjem na številnih prizoriščih ob finančni podpori države, TVU uživajo poseben ugled.

Kozjansko je zgled povezovanja

Sprejem v Kozjem in Bistrici ob Sotli

Pri načrtovanju obiska smo se povezali z osrednjo kulturno ustanovo Obsotelja in Kozjanskega, Knjižnico Šmarje pri Jelšah. V okviru projekta Zgodbe lepšajo življenje so namreč hkrati s TVU gostili udeležence programov za starejše iz Litve in Češke. O dogajanju so po spletni strani Kozjansko.info obveščali tudi domačine.

Njihov program je bil vsebinsko izjemno bogat. Zvonka, Giuliana in avtorica prispevka smo se jim pridružile v Olimju, kjer smo si ogledali samostansko cerkev, vrtove in čokoladnico. V Kozjem smo se povzpeli k Zmajevi jami ob Bistergrabnu in prisluhnili legendi o krajevnem imenu. Pomemben del zgodovine pa sta tudi staro šolsko poslopje, preurejeno v muzej, in sodišče z ječo.

Županja Kozjega in župan Bistrice ob Sotli sta bila obiska iskreno vesela. S svojima pozdravoma sta nam med vrsticami povedala, kako pomembno je sodelovanje ustanov in posameznikov v lokalni skupnosti. Na ‘najbolj grajskem med gradovi’, kot zaradi strukture pravijo Gradu Podsreda, smo bili deležni obsežnega in poglobljenega strokovnega vodenja. Pozneje popoldne so nas Bistričani sprejeli s posebno dobrodošlico – zapel nam je Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli.

Znamenitosti kot navdih

Šmarje in Muzej baroka

Kako bogati so ti kraji z zgodovinsko in kulturno dediščino! V Muzeju baroka se pohvalijo s 43 restavriranimi lesenimi kipi in dvema oljnima slikama. Od tam se je treba odpraviti na Kalvarijo. Na vrhu v cerkvi sv. Roka se naužijemo baročnih pristopov, čeprav je zunanjost cerkve gotska. Zamisli za pripovedovanje zgodb torej ni zmanjkalo.

Gostje programa Erasmus+ so namreč imeli nalogo – pripraviti videomozaik o dogajanju v teh dneh. Zaposleni v Knjižnici Šmarje pri Jelšah so védenje, da zgodbe lepšajo življenje, ob zaprtju dejavnosti v času omejitev v letu 2020 izkoristili za obogatitev kanala na YouTubu. V tem času so pridobili več kot 2.000 naročnikov, največ pozornosti so deležne pravljice. Dejavnosti, ki so jih pripeljale do teh uspehov, je gostjam predstavil direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah dr. Marko Samec. Ob tem je priznal, da ni šlo zlahka in da so se morali zaposleni veliko naučiti sami. Natalija, ki pripravlja in bere pravljice, danes za pripravo ene porabi trikrat manj časa kot na začetku. Kakovost in privlačnost izdelka pa sta bistveno večji.

Številni (zadovoljni) maturanti, steklarji in optiki Šolskega centra Rogaška Slatina prebivajo v obiskanih občinah in po vsej Sloveniji. Ravnateljica Dubravka Perc Prah nas je popeljala po učilnicah za praktični pouk optike in steklarstva. Predstavila je tako redni pouk kot izobraževanje odraslih. Njihovi programi pripomorejo k zaposljivosti mladih in odraslih, saj sta tako optik kot steklar deficitarna poklica. Slatinska šola je ena redkih v Evropi, ki skrbi za krepitev tovrstnih kompetenc.

Trg v Šmarju in učilnica v Knjižnici

Za piko na i smo se odpravile še na sever.

»Ukvarjanje z vzgojo je velika čast in odgovornost«

To je v prijetnem intervjuju na slovesnosti od odprtju TVU na Ravnah na Koroškem poudarila Mirjam Senica, tokratna ambasadorka vseživljenjskega učenja. Veliko se je selila, vendar je povsod ohranila pristne vezi, kar se je poznalo v dolgi vrsti čakajočih, ki smo ji želeli čestitati. Svojo kariero je začela kot vzgojiteljica, nadaljevala pa kot svetovalka, torej je svojo pozornost namenila odraslim – tistim, ki se posvečajo otrokom v najobčutljivejšem obdobju življenja. Po upokojitvi se je začela ukvarjati z umetnostjo – slika in piše pesmi. V oboje vključuje svoje najvišje vrednote – spoštovanje, harmonijo, povezanost z naravo. Naučila se je začutiti lastnosti barve, s katero ustvarja.

Mirjam Senica z dr. Anjo Benko in moderatorko dogodka

LURA je koordinatorica TVU šele tretje leto, vendar pod budnim očesom direktorice dr. Anje Benko vsako leto poseže dlje. Letos je njihova rdeča nit (Spo)znanje brez meja’. Prireditve se je udeležil tudi lanski ambasador Andrej Logar.

Zgodbe lepšajo življenje

TVU smo skupaj z našo irsko gostjo torej začeli z zgodbami. O naravni in kulturni dediščini, zgodovini in tudi ljudeh. Tistih, ki so v preteklosti čutili, kako pomembno je prenašati znanje naslednjim rodovom, ter posameznikom in skupinam, ki vseživljenjsko učenje živijo – ne zgolj v ‘naših’ tednih, pač pa vse leto, z vsemi svojim dejavnostmi. Kadar je kriza, še odločneje in močneje. Premikajo svet na bolje.

Giuliana na ACS

Guiliana pravi, da je Slovenija prelepa, da je sicer Irska tudi zelena, vendar hribi tam okrog niso tako visoki. Gostili smo je še v petek, ko so ji Darijan, Erika, Mateja in Zvonka predstavili dejavnosti ACS, TVU na nacionalni ravni ter projekt dobitnikov priznanj ACS in zglednih učečih se iz regije. Tik pred odhodom na letalo smo ji vendarle pustili nekaj ur, da si je v miru ogledala Ljubljano. Obljubila je, da bo pripravila prispevek o študijskem obisku, ki ga boste kmalu lahko prebrali.

TVU pa so se šele dobro začeli. Spremljajte, kaj vse se bo tja do 12. junija dogajalo v vašem kraju oz. povsod po Sloveniji, in zagrabite življenjsko priložnost – pridobite novo znanje. Obiskujte spletno stran, predvsem pa vabimo na družbena omrežja TVU: FacebookTwitter in Instagram. (P)ostanite del gibanja za vseživljenjsko učenje!

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS