Nacionalno odprtje TVU je navdušilo

LU Lendava s partnerji in podporo lokalnih skupnosti je 3. septembra odprla letošnje TVU. Bogat kulturni program je odražal večkulturnost, večjezičnost, večgeneracijskost … – vrednote, ki jih s TVU zagovarjamo in uveljavljamo že 26 let. Nacionalno odprtje TVU 2021 so odlikovali nagovori visokih predstavnikov s področja dela (Mateja Ribič, državna sekretarka na MDDSZ) in izobraževanja (dr. Nataša Potočnik, direktorica ACS) ter gostitelja, Janeza Magyara, župana Lendave.

Največ pozornosti so vzbudili dobitniki priznanj zglednih učečih se iz Pomurja – Urška Fartelj iz Murske Sobote, Ferenc Horváth iz Lendave, Cilka Jakelj iz Ljutomera, Anna Car iz Dobrovnika ter Laura Kovač iz Lendave. Predstavljeni so bili z zgovornimi in umetniško izdelanimi videoportreti, srečali pa smo jih tudi v živo. Spoznali smo njihove življenjske poti ter naravnanost, ki jih je vodila po poti neprestanega preseganja sebe ter spodbujanja drugih h kakovostnejšemu življenju. Navdušil je tudi Štefan Kardoš, slovenski pesnik, pisatelj, urednik in učitelj ter dobitnik kresnika za najboljši slovenski roman v letu 2008. Sprehodil se je po svoji življenjski poti od leta 1966 do danes in nas opozoril na spremenjene življenjske okoliščine, ki prinašajo veliko nevarnost odtujenosti od sebe in drugih. Zavzel se je za napredek, ki pa mora koreniniti v globokem zavedanju in udejanjanju pravih vrednot. Mednje je umestil tudi VŽU.

Prireditev je potekala v Gledališki in koncertni dvorani prelepega Kulturnega centra Lendava. Celotno dogajanje je bilo predvajano v živo, posneli smo ga in je dostopno na https://tvu.acs.si/sl/odprtje2021. Organizatorji so nas razveselili tudi z bogatim spremljevalnim programom. Ta nas je vodil po Lendavi, nas seznanil z njeno meščansko in judovsko preteklostjo, povzpeli smo se na stolp Vinarium ter se nasmejali gostiteljici Hiše vina Cuk. Na odprtju TVU v Lendavi je svojo premiero doživela tudi prenovljena razstava TVU – Praznik učenja, ki smo jo na temelju spoznanj in gradiv petindvajsetih let našega festivala učenja pripravili na ACS.

To bodo ‘otroci s postaje Zoom’ …

Tako hudomušno in pomenljivo je generacijo otrok, ki so bili/bodo spočeti v obdobju covida, poimenoval Uroš Kuzman, mladi matematik, glasbenik in stand-up komik iz Velenja. Njegov dinamičen nastop, ki je povsem utrudil naše smejalne mišice, je bil prava atrakcija Smehobraževanja – osrednjega dogodka TVU pod okriljem LU Koper. Slednja se je v koprski Taverni, neposredno ob starem koprskem pristanišču, predstavila s svojo izobraževalno in svetovalno dejavnostjo. Njim ob bok so udeležence vabili in v različne dejavnosti vključevali tudi drugi izvajalci izobraževanja odraslih na tem območju, med njimi prepoznavo Društvo Anbot. Udeležence so pritegnili tudi nastopi Andreja Bučarja – Drilla, 24-letnega raperja, ki rapa že od svojega 11. leta. Njegova besedila so zelo sporočilna in spodbudna. Ves čas je publiko opominjal, da nikoli ni prepozno za pozitivne spremembe, ki jih lahko dosežemo prav z učenjem.

Prireditev je bila v nedeljo, 12. septembra. Lepo vreme ji je bilo nevaren tekmec, saj je mnogo ljudi uživalo v toplih sončni žarkih – na sprehodih ali kavici nedaleč od prizorišča. Kako jih pritegniti v večjem številu, smo se TVU-jevci glasno ali potihem spraševali. Zamisel o povezavi učenja s smehom, zabavo, radostjo, komiko in rapom … je odlična, a še vedno ne odločilna. Menim, da prireditelji TVU lahko pridemo le do pol poti ali celo še malo dlje, a želja po sodelovanju se mora vzbuditi pri ljudeh samih. Ni je mogoče vsiliti. A ne bomo odnehali, naslednje leto se bodo zagotovo porodile nove zamisli o tem, kako kulturo vseživljenjskega učenja približati še več ljudem.

 

‘Vseživljenjsko učenje je moja intimna opredelitev.’

To je priznanje letošnjega ambasadorja VŽU na Koroškem, Andreja Logarja. Laskavi naziv sta diplomiranemu psihologu, ki je deloval po širnem svetu kot veleposlanik in v številnih drugih funkcijah, doma pa sodeloval pri prizadevanjih za samostojno Slovenijo ter kasnejšem prvem predsedovanju Slovenije Svetu EU, podelila LURA ter Občina ravne na Koroškem.

Pri dopolnjenih sedmih desetletjih življenja ter 45 letih profesionalnega delovanja Logar ni prav nič sentimentalen niti ne izgublja velikih besed. Intervju z njim, ki ga je na osrednji območni prireditvi TVU spretno vodila Janja Širnik, je odstrl kančke bogate življenjske poti. Ta ga je privedla nazaj v Kotlje. Spraševala sem se, kako neki se počuti zdaj, ko se je njegovo življenje umirilo, pridobilo nove vsebine, izgubilo pa tisto vznemirljivost, ki jo prinaša soočanje z neznanimi, globalnimi izzivi … Malce sem se poistovetila in zaključila, da za vsakogar nastopi čas, ko se je treba naučiti živeti drugače, tretjemu življenjskemu obdobju primerno. Ko te ne nosijo več razburkani valovi intenzivnega poslovnega dogajanja, pač pa je treba na temelju pridobljene modrosti prepoznati nove tirnice in se po njih še naprej gibati karseda prožno – v mislih in telesu. Logar je zaključil, da je zanj VŽU neke vrste rekreacija, nekaj kar počne zase in za svoje zdravje. Novo pridobljeno funkcijo ambasadorja pa visoko ceni predvsem zato, ker mu jo je podelila lokalna skupnost. Prav ta okolja pa po njegovem mnenju nosijo največjo odgovornost za to, da svet ohrani svojo globalno lepoto in celoto.

Ta dogodek LURA, izpeljan 14. septembra na grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice Franca Sušnika,  je bil eden od 160, ki jih letos pripravljajo s svojimi več kot 60 partnerji. Vsak zase in vsi skupaj bodo poustvarili simbolični travnik marjetk, ki so ga kot likovno ozadje te prireditve pripravili učenci Prežihovega Voranca pod vodstvom mentorice Alijane Tertinek. Vodil jih bo slogan Učenje vedno najde pot.

Mostovi, ki krepijo zdravje – kolesarski in peš

Z velikim zanimanjem sem se udeležila strokovnega dogodka Parade učenja, ki ga je 16. septembra organizirala LU Slovenska Bistrica in ob tej priložnosti počastila svoje štiri poklicne maturante.

Predaval je Viktor Markelj, slovenski gradbeni inženir, podjetnik in predavatelj ter eden od treh letošnjih ambasadorjev učenja v Slovenski Bistrici. Med njegova najvidnejša dela štejejo Most na Adi (Beograd, Srbija, 2012), Puhov most (Ptuj, Slovenija, 2007) ter Dvižni most za pešce in kolesarje na otok Ołowianka (Gdansk, Poljska, 2017). Tokrat pa je spregovoril tudi o svojih manjših podvigih – mostovih, ki so namenjeni pešcem in kolesarjem. Za svoj izziv je opredelil inovativne metode pri gradnji mostov, kar je bila tudi tema njegovega doktorata.

Brez dvoma ga je na njegovi skoraj štiri desetletja dolgi karieri neprestano spremljalo učenje. »Fizikalne zakonitosti sicer ostajajo iste,« je priznal, »njihovo udejanjanje pri gradnji mostov v najrazličnejših okoliščinah pa ostaja neukrotljiv izziv.« K prožnosti nagovarja tudi svoje študente, ki v njem vidijo zgled in dokaz, da tudi človek, ki izhaja iz slovenskega lokalnega okolja, lahko doseže velike uspehe v mednarodnem merilu.

Če želite spremljati, kaj vse se bo tudi v naslednjih tednih vse tja do 10. oktobra dogajalo v TVU, redno obiskujte spletno stran, predvsem pa vabimo na družbena omrežja TVU: Facebook, Twitter in Instagram. Obiščite tudi katero od prireditev TVU 2021 in bodite (spet) del gibanja za vseživljenjsko učenje!

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

Skip to content