Dvoletni mednarodni projekt Preoblikujmo prihodnost: Izobraževanje in usposabljanje za migrante in begunce (RESHAPE the future – Education and training for migrants and refugees), v katerem je ACS sodeloval kot partnerska organizacija, se je sicer zaključil že avgusta letos, rezultati projekta pa so zdaj na voljo tudi v obliki predstavitvenega videa projekta.

Projekt je bil namenjen iskanju pristopov pri izobraževanju in usposabljanju migrantov in beguncev za njihovo učinkovitejšo integracijo v nova okolja. V videu z rezultati projekta so prikazane obravnavane tematike, posamezni vsebinski poudarki za učinkovitejšo integracijo migrantov in beguncev v nova okolja ter ključne skupne ugotovitve in priporočila projekta.

V projektu, ki je potekal od septembra 2016 do avgusta 2018, je sodelovalo šest evropskih držav: Finska (Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtyma – KEUDA, vodilni partner), Nizozemska (Alfa-college), Slovenija (ACS), Italija (Istituto Formazione Operatori Aziendali – IFOA), Švedska (Mångkulturella Finska folkhögskolan) ter Danska (Tietgen).

Da bi tematiko izobraževanja in usposabljanja migrantov in beguncev osvetlili z različnih vidikov, je bilo v projektu izpeljanih pet mednarodnih izobraževalnih srečanj, ki so jih gostile sodelujoče partnerske države, in sicer:

Med drugimi dosežki projekta bi izpostavili še pripravljene analize stanja, ki so obravnavale tematiko posameznega mednarodnega seminarja, sistematično evidentiranje dobrih praks izobraževanja in usposabljanja migrantov in beguncev v posamezni državi ter oblikovanje predlogov, kako bi jih bilo mogoče implementirati v IO tudi v drugih partnerskih državah. Izvedena je bila tudi zaključna konferenca, kjer so bili predstavljeni izkušnje in rezultati projekta.

Rezultati projekta so v angleškem jeziku na voljo tudi v strokovnem prispevku s predstavitvijo ugotovitev, identificiranih dobrih praks in priporočili za njihovo vpeljavo v lastno delo.

Jasmina Orešnik Cunja (jasmina.oresnik.cunja@acs.si), ACS