Dvoletni mednarodni projekt Preoblikujmo prihodnost: Izobraževanje in usposabljanje za migrante in begunce (RESHAPE the future – Education and training for migrants and refugees), v katerem je ACS sodeloval kot partnerska organizacija, se je sicer zaključil že avgusta letos, rezultati projekta pa so zdaj na voljo tudi v obliki predstavitvenega videa projekta.

Projekt je bil namenjen iskanju pristopov pri izobraževanju in usposabljanju migrantov in beguncev za njihovo učinkovitejšo integracijo v nova okolja. V videu z rezultati projekta so prikazane obravnavane tematike, posamezni vsebinski poudarki za učinkovitejšo integracijo migrantov in beguncev v nova okolja ter ključne skupne ugotovitve in priporočila projekta.

V projektu, ki je potekal od septembra 2016 do avgusta 2018, je sodelovalo šest evropskih držav: Finska (Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtyma – KEUDA, vodilni partner), Nizozemska (Alfa-college), Slovenija (ACS), Italija (Istituto Formazione Operatori Aziendali – IFOA), Švedska (Mångkulturella Finska folkhögskolan) ter Danska (Tietgen).

Da bi tematiko izobraževanja in usposabljanja migrantov in beguncev osvetlili z različnih vidikov, je bilo v projektu izpeljanih pet mednarodnih izobraževalnih srečanj, ki so jih gostile sodelujoče partnerske države, in sicer:

Med drugimi dosežki projekta bi izpostavili še pripravljene analize stanja, ki so obravnavale tematiko posameznega mednarodnega seminarja, sistematično evidentiranje dobrih praks izobraževanja in usposabljanja migrantov in beguncev v posamezni državi ter oblikovanje predlogov, kako bi jih bilo mogoče implementirati v IO tudi v drugih partnerskih državah. Izvedena je bila tudi zaključna konferenca, kjer so bili predstavljeni izkušnje in rezultati projekta.

Rezultati projekta so v angleškem jeziku na voljo tudi v strokovnem prispevku s predstavitvijo ugotovitev, identificiranih dobrih praks in priporočili za njihovo vpeljavo v lastno delo.

Jasmina Orešnik Cunja (jasmina.oresnik.cunja@acs.si), ACS

© 2017-2019 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog