Naš tečaj znakovnega jezika smo zaključili. Septembra, ko ga bomo nadaljevali, bodo povabljeni bodo tudi gluhi. Nadejamo se vzpostavitve dobre komunikacije. O vsem tem je v Novicah PZS objavljen zelo lep prispevek Irene Temlin z naslovom Kdor hoče videti, mora gledati s srcem, bistvo je očem nevidno.

Prvo soboto v maju je odbor InPlaninec organiziral pohod na Dobrčo. Kljub dežju je bilo vzdušje prijetno in v koči se je razlegalo petje. Oskrbnika koče sta se odlično izkazala in nam postregla z odlično hrano.

Soteska Pekel pri Borovnici

Takoj naslednjega dne smo obiskali sotesko Pekel pri Borovnici. Pohod v Pekel je zahteven že za izkušene planince, zato ga je organizator skrbno in odlično izvedel. Vsak slepi ali slabovidni je imel dva spremljevalca, od katerih je eden hodil pred, drugi pa za njim. Tako je bila kakršnakoli nezgoda izključena. Spremljali so nas tudi člani PD Borovnica. Srečno smo prispeli na vrh, se od tu podali v vas Pristavo, kjer so nas na ekološki turistični kmetiji Košir pogostili z osvežilnimi napitki, in od tu še v Borovnico. Tu so nam v Lovskem domu pripravili izvrstno pogostitev, za katero so še posebej zaslužni družina Dreven in Andreja Krničar. Ob zvokih harmonike smo plesali in peli.

Gora Oljka

Naslednji konec tedna se nas je preko 250 podalo na inkluzijski pohod akcije GOGO na Goro Oljko. Poleg slepih in slabovidnih se ga je udeležilo še preko 70 gibalno oviranih. Težko je reči, kateri pohod je lepši. Vsi so čudoviti, ta pa gotovo sodi med nepozabne. Ves dan smo preživeli v prelepi naravi, obsijani s soncem.

Cerkev na Gori Oljki

Vse je potekalo brezhibno, zahvaljujoč odlični organizaciji. Izkazala sta se tudi občina in PD Polzela. Kljub velikemu številu ljudi je bila postrežba odlična in izjemno hitra. Lepo je bilo slišati smeh in veselo razpoloženje. Organizatorji so nam omogočili ogled notranjosti cerkve svetega križa in podzemnega svetišča z božjim grobom. V drugem delu prireditve, kulturnem programu, nam je Tatjana Strmčnik iz Društva distrofikov Ravne na Koroškem prebrala svojo pesem Podarjeno življenje. Z njo nam je vsem segla do srca. Marsikdo od nas je doumel, da ljudje s posebnimi potrebami spreminjajo svet.

Koroška pesnica in pisateljica pravljic (na sliki spodaj) mi je dovolila, da njeno pesem delim z vami.

Triglavska Bistrica

Že naslednjega dne smo se udeležili še enega inkluzijskega pohoda, tokrat iz Mojstrane v dolino Vrat. Po ogledu Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani, ki je prijazen do slepih, slabovidnih in gibalno oviranih, smo se podali na 13 km dolgo pot do Aljaževega doma v Vratih. Po poti smo se povzpeli do slapu Peričnik. Od tu dalje so se nam na cesti pridružili gibalno ovirani (GOGO) in nevrorazlični AMA.

Slap Peričnik, spomenik in druženje

Pri Aljaževem domu pod mogočno severno steno Triglava smo se okrepčali in poslušali program. Med gorami je odmevala naša himna Odločen korak. Šli smo do Aljaževe kapelice Sv. Cirila in Metoda v bližini, nato pa še do spomenika padlim partizanom gornikom. Ves čas je vladalo odlično razpoloženje.

Oba inkluzijska pohoda sodita med planinske dogodke PZS v okviru TVU.

Naši planinci delovne skupine Odločen korak so zelo ažurni, disciplinirani in hitri. Zelo natančno so opisali vse te pohode v Novicah PZS in na FB InPlaninec.

Z vsakega pohoda se vračamo dobro razpoloženi in komaj čakamo naslednjega.

Marija Metlika (m.metlika@gmail.com), prostovoljka