Vse, kar je lepo, se enkrat konča. To velja tudi za projekt Erasmus+ Krepitev kompetenc zaposlenih v izobraževanju odraslih za učinkovito izvajanje kombiniranega učenja. Njegov namen je bil izboljšati kompetence izobraževalcev za bolj sistematično in kakovostnejše uvajanje uporabe digitalnih orodij oziroma ozaveščati o t. i. kombiniranem učenju. UPI – ljudska univerza Žalec je bila vodilni partner, sodelovali pa so še VSH Hannover (Nemčija), Fakulteta za računalništvo univerze v Dublinu (Irska), računalniško podjetje Crystal Clear Soft (Grčija), zasebna izobraževalna ustanova Dom Spain (Španija) in evropska nevladna organizacija DLearn (Italija).

Projekt se je uradno zaključil ob koncu oktobra 2019. Za nas, projektno ekipo, to sicer pomeni konec, a za vas, dragi bralec in draga bralka, šele začetek. Prav na tem mestu štafetno palico prevzemate vi, tako da začnete uporabljate plodove našega dvoletnega truda in dela.

Končno vam lahko predstavimo priročnik o kombiniranem učenju in spletno platformo. Namenjena sta vsem izobraževalcem odraslih in učiteljem, ki želite svoje izobraževalne programe ali učne ure popestriti z novimi učnimi metodami. Morda kombinirano učenje že izvajate in ste željni novih znanj o kombiniranju tradicionalnega poučevanja s spletnimi viri in orodji.

Zato – naredite prvi korak in se podajte na pot kombiniranega učenja.

Priročnik s praktičnimi nasveti za snovanje učnih ur kot kombinacije učenja v učilnici in na spletu – veliko več kot zgolj le še en priročnik – je dobil svojo končno podobo in vam je na voljo. Prenesite si ga na računalnik, ga “prelistajte”, uporabite v praksi ter delite s svojimi kolegi.

Spletna platforma je na spletnem naslovu http://course.blenditwell.eu dostopna v jezikih vseh držav partneric. Vključuje številne interaktivne vire, ki so v veliko pomoč pri snovanju kombiniranih učnih aktivnosti. Mogoče je ustvarjati videoposnetke, podkaste, predstavitve, interaktivne dokumente. Na voljo so pripomočki za brskanje po spletu, iskanje iger in digitalnih značk. To pa še ni vse! Na platformi lahko najdemo tudi nadvse uporabne predpripravljene predloge, s katerimi si lahko pomagamo pri načrtovanju in izvedbi lastnih kombiniranih učnih aktivnosti. Platforma je skupni prostor, zasnovan za doseganje ustvarjalnosti in inovativnosti v poučevanju. Preizkusite jo in skupaj z nami stopajte po poti kombiniranega učenja.

Na UPI – ljudski univerzi Žalec smo zaključni dogodek projekta izvedli 21. oktobra, ko smo v Ekomuzeju v Žalcu predstavili rezultate projekta, priročnik o kombiniranem učenju in spletno platformo. Z gosti okrogle mize smo izmenjali mnenja in izkušnje o kombiniranem učenju. Sodelovali so predstavniki deležnikov v projektu. Izobraževalce odraslih so zastopali Janez Lebič (CDI Univerzum), Tina Ojsteršek in Aljoša Vodopivec (oba UPI Žalec), organizatorje izobraževanja Mateja Vurnik (CDI Univerzum), učeče se Irina Babičeva in vodstvo Franja Centrih (UPI Žalec). Okroglo mizo je moderirala Tina Baloh. Udeleženci so se strinjali, da je največji izziv motivacija vseh vpletenih v proces kombiniranega učenja – tako učiteljev kot tudi udeležencev. Naloga organizacije za IO pa je ustvarjati primerne pogoje za uvajanje in izvajanje kombiniranega učenja.

V sklepnem delu dogodka so obiskovalci priročnik in platformo preizkusili še v praksi. Ob tem so soočali argumente za kombinirano učenje in proti, krepili računalniške spretnosti, izobraževalci odraslih pa so predvsem dejavno razmišljali o tem, kako bi lahko svoje učne ure z uporabo digitalnih orodij naredili zanimivejše.

Več o projektu Krepitev kompetenc zaposlenih v izobraževanju odraslih za učinkovito izvajanje kombiniranega učenja si lahko preberete na spletnih straneh UPI – ljudske univerze Žalec https://www.upi.si/portfolio/quality-blended-learning/.

Biserka Neuholt Hlastec (biserka.neuholt@upi.si), UPI – ljudska univerza Žalec