Združenje EAEA v najnovejši številki novičnika, izdanem v začetku maja, največ piše o prilagajanju novim razmeram.

V rubriki Novice EAEA obveščajo, da so zaradi širjenja novega koronavirusa morali nekatere dogodke odpovedati (usposabljanji, ki ju EAEA pripravlja za mlade in vodilne sodelavce v IO), pri drugih pa so spremenili načrtovane datume in načine izpeljave. Naslednja Generalna skupščina združenja bo potekala poleti prek spleta, letna konferenca in podelitev Grundtvig nagrad EAEA 2020 pa sta prestavljena na jesen. Podaljšan je tudi rok za oddajo predlogov za nagrade Grundtvig. Prijavo na razpis lahko po novem oddate do 16. julija 2020.

V nadaljevanju vabijo k branju serije člankov o tem, kakšne posledice ima epidemija na IO.

V Kotičku za govorce EAEA skupaj z revijo Elm raziskuje, kako pandemija vpliva na izobraževanje odraslih po Evropi. O razmerah pišejo trije kolumnisti iz Finske, Srbije in Velike Britanije.

EAEA razvija novo spletno mesto, kjer bodo poročila držav, ki predstavljajo ključne trende v IO v Evropi, objavljena na interaktiven način.

V rubriki Policy news pozivajo k zelenemu programu Erasmus+, ki v ospredje postavlja socialno vključenost (EAEA’s statement on Erasmus+). Za ublažitev posledic socialne in gospodarske krize, ki bo sledila epidemiji novega koronavirusa, bo bolj kot kdaj koli prej potrebno izobraževanje in usposabljanje odraslih, zato je združenje oblikovalo izjavo o covid-19 ter učenju in IO (EAEA’s statement on Covid-19 and adult learning). Povzeto si lahko v slovenščini preberete tukaj. EAEA natančno spremlja razmere po Evropi. Člane združenja so povprašali o učinkih in odzivu na krizo ter objavili prispele odgovore.

Med projektnimi novicami pišejo o novem spletnem tečaju projekta FuturelabAE. V branje ponujajo novo poročilo, ki je nastalo v projektu WIDHT in podrobno opisuje, kako ženske pomagajo novincem v skupnosti diaspore pri prilagajanju lokalni kulturi in novemu jeziku. V projektu Upskilling Pathways in AEPRO je nastala seriji spletnih seminarjev. V novičniku vabijo udeležence teh seminarjev k izpolnjevanju vprašalnika o izvajanju pobude Poti izpopolnjevanja.

Več novic najdete na spletni strani EAEA, kjer se lahko naročite na novičnik.

Priredila: Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS