Prvi temelji letošnjega vseslovenskega praznika učenja so bili vzpostavljeni že v decembru lani z objavo javnega razpisa MIZŠ, ki zadeva sofinanciranje območnih in tematskih koordinatorjev TVU 2019 ter koordinatorjev PU. Presoja prijav je zaključena, rezultate razpisa je mogoče pričakovati ob koncu tega meseca. Sofinanciranim koordinatorjem se vedno priključi še peščica takih, ki se za denarno podporo iz različnih razlogov ne potegujejo, tako da pričakujemo podobno število koordinatorjev kot lani – nekoliko več kot 40. Njihov seznam bomo objavili tukaj.

Prvi sestanek mreže TVU smo izpeljali 22. 1., ko se nas je na ACS zbralo blizu 60. Pozornost smo sprva namenili predstavitvi dosežkov in viškov TVU 2018 na nacionalni ravni, potem pa so udeleženci spregovorili o svojih uspehih in spoznanjih na lokalni oziroma tematski ravni. V drugem delu smo prek sistema VoxVote zbirali zamisli o skupnih akcijah TVU 2019. Nekaj okoliščin je še treba doreči, zato vas vabimo k spremljanju spletne strani TVU. Tam bomo do konca februarja objavili zapis sestanka ter osnutek letnega načrta, v katerem bo tudi seznam letošnjih skupnih akcij. Višek živahne interakcije udeležencev je bila zaključna predstavitev dobitnice priznanja ACS in prodorne ambasadorke učenja, Darje Smrkolj, ter direktorice ZLU, Polone Trebušak. Navdušili sta nas. Več o tem v Darjinem prispevku.

Evropsko leto ni bilo razglašeno, tako da bo po vsebinski plati TVU opredeljen le s skupnimi akcijami. Pri tem pa bomo imeli oporo v nedavno objavljenem, posodobljenem Manifestu za učenje v 21. stoletju. Prvo različico te publikacije EAEA iz leta 2016 smo poslovenili in opremili s slovenskimi primeri dobrih praks. Letos nameravamo ravnati enako, o izidu slovenske različice vas bomo obvestili in obenem povabili, da s sloganom Moč in radost učenja ponovno podkrepite svoje dogodke TVU dogodke ter drugo delo na področju ozaveščanja in zagovorništva.

Drugi pripravljalni sestanek mreže TVU bo 16. aprila v prostorih ACS. Kot smo že napovedali, bo tedaj na voljo promocijsko gradivo, ki ga od 15. februarja dalje čim prej (najpozneje do 15. marca) naročite prek spleta (http://tvu.acs.si/narocila).

Sestavni del tega srečanja mreže TVU bo usposabljanje za pripravo prodornih promocijskih gradiv in pristopov – z nami bo mag. Maja Novak iz Zavoda za izobraževanje We4you, strokovnjakinja za inovativne trženjske pristope. Vabilo pričakujte v marcu.

Spremljajte nas na spletni strani TVU, živahno pa je ves čas tudi na profilu TVU na FB. Z veseljem smo vam na voljo tudi člani delovne skupine za TVU na ACS.

Soustvarjalcem TVU 2019 želimo uspešne priprave in se veselimo spomladanskega srečanja z vami.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS