Soustvarjalci TVU se ne damo – priprave so v polnem teku

Nazadnje smo o TVU 2021 pisali aprila in junija, obakrat po srečanjih z mrežo koordinatorjev. Tako je tudi zdaj, po 19. avgustu, ko smo se sestali tretjič in si izmenjali zadnje napotke, zamisli ter namige. Slednji zadevajo predvsem pripravo festivala učenja v vnovičnih negotovih razmerah – te brez dvoma prinaša jesenski val covida-19. Več o dogajanju na sestanku v zapisu.

TVU letos soustvarja 35 koordinatorjev. Le 26 jih je sofinanciranih iz Javnega razpisa za sofinanciranje programov in dejavnosti izobraževanja odraslih v letu 2021, v katerem denarja žal ni bilo za vse. Drugi, med njimi mnogi prekaljeni koordinatorji, pa želijo ohraniti vlogo usmerjevalca TVU v svojem okolju in v ta namen hvalevredno vlagajo lastna sredstva. Po lanskih izkušnjah lahko pričakujemo, da bo pod vodstvom teh 31 območnih in 4 tematskih koordinatorjev delovalo okrog 1.000 prirediteljev. V tednih od 6. septembra do 10. oktobra bodo s skupnimi močmi izpeljali predvidoma okrog 6.000 dogodkov TVU.

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Tej krovni temi je letos dodana še pisana bera drugih skupnih akcij/tem, na katere bodo ubrani letošnji dogodki. Njihove kratke opise najdete na spletnih straneh posamezne akcije/teme (gl. spodaj). V kratkem bomo na teh mestih vzpostavili povezave s koledarjem, ki ga prireditelji pridno polnijo z informacijami o svojih dogodkih.

  1. Učenje je življenje – naj krepi in radosti! 
  2. Beremo skupaj – za znanje in zabavo!
  3. Samooskrba in gastronomija
  4. Starajoča se družba in medgeneracijsko povezovanje
  5. Digitalna preobrazba družbe
  6. Kulturna dediščina – spoznajmo, varujmo in ohranimo!
  7. Trajnostni razvoj – lokalno in globalno!
  8. Vključenost, izzivi večkulturnosti in dejavno državljanstvo
  9. Voda za vse – globalni pomen vode

 

Pod koordinacijo ACS pa bodo tekle še skupne akcije treh gostujočih mrež/projektov: Dan za kakovost, Dnevi svetovanja za znanje in Spoznaj spretnosti – zaglej nove priložnosti!

Trinajsta skupna akcija, PU – dan učečih se skupnosti, bo letos izpeljana 15. septembra na 16 prizoriščih po Sloveniji. Tudi v tem primeru niso sofinancirana vsa prizadevanja, saj denar iz razpisa prejme le 12 koordinatorjev PU. Slednja se je zelo uveljavila kot praznik učenja v okoljih, kjer je že bila izvedena, zato koordinatorji vztrajajo. Gre za zgoščeno prireditev na javnem mestu, zato bo prav priprava PU terjala največ iznajdljivosti in prožnosti. Po eni strani mora zadoščati varnostnim ukrepom, po drugi pa še vedno dosegati karseda široko javnost. O uspešnih covid-19 presegajočih pristopih so poročali koordinatorji lanskih PU, več o tem si lahko preberete v poročilu o TVU 2020.

Nekatere od zgoraj naštetih akcij omogočajo tudi povezovanje z drugimi kampanjami, ki bodo v jesenskem času tekle vzporedno, npr. Nacionalni mesec skupnega branja (8. september–10. oktober) ter Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine (25. september–9. oktober).

Nacionalno odprtje TVU 2021 spet v živo – tokrat v Lendavi

LU Lendava ima pri organizaciji letošnje uvodne prireditve TVU podporo Občine Lendava in štirih drugih občin (Črenšovci, Dobrovnik, Kobilje in Turnišče) ter Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, Zveze za razvoj romske manjšine RS – Preporod, Zveze Romov Slovenije in Inštituta za romološke študije, izobraževanje in kulturo. Zavzeti sodelavci LU Lendava pripravljajo večkulturno in večjezično prireditev, ki bo povezovala več narodnosti in skupnosti.

Na pobudo soorganizatorja, ACS, so segli širše in v sodelovanju z drugimi koordinatorji v pomurski regiji izbrali pet zglednih učečih se, ambasadorjev vseživljenjskega učenja. Predstavili jih bodo z videoportreti, srečali pa jih bomo tudi v živo. Prireditev bo 3. septembra s pričetkom ob 11. uri v Gledališki in koncertni dvorani Kulturnega centra Lendava. Nadejamo se lahko pestrega kulturnega programa in spremljevalnih dejavnosti, kar nam bo omogočilo, da bolje spoznamo to prelepo mesto ter ljudi in kulturo regije, ob omembi katere takoj pomislim na Muro, Lainščka, Kreslina, našega Lujza … in Kardoša. Tudi on bo na prireditvi z nami! Program nacionalnega odprtja je objavljen na spletni strani.

Na odprtju TVU v Lendavi bo premiero doživela tudi prenovljena razstava TVU – Praznik učenja, ki smo jo na temelju spoznanj in gradiv 25 let našega festivala učenja pripravili na ACS. Pozneje si jo boste lahko ogledali še na drugih prizoriščih TVU po državi.

S TVU smo del slovenskega predsedovanja Svetu EU

Naša država v drugi polovici leta 2021 predseduje Svetu EU in izvaja zadnjo tretjino 18-mesečnega programa tria predsedstev (Nemčija, Portugalska, Slovenija). Dejavnosti potekajo  pod sloganom ‘Skupaj. Odporna. Evropa.’.

Z utemeljitvijo o uspešnem 26-letnem poslanstvu TVU pri uveljavljanju kulture vseživljenjskosti učenja smo se potegovali za status spremljevalnega dogodka slovenskega predsedovanja in uspeli. Logotip predsedovanja tako krasi plakate in spletno stran TVU, še pomembnejši pa je občutek, da smo del tega pomembnega procesa. Izobraževanje odraslih in vseživljenjsko učenje pa v okviru slovenskega predsedovanja pomagamo uveljavljati tudi na druge načine; več o tem v članku Izobraževanje odraslih – ena od osrednjih tem slovenskega predsedovanja.

Želite spremljati, kaj vse se bo v naslednjih tednih dogajalo v TVU? Redno obiskujte spletno stran, predvsem pa vabimo na družbena omrežja TVU: Facebook, Twitter in Instagram. Tam bo v naslednjih dneh kar vrvelo od barvitih in vsebinsko zgovornih objav! Obiščite tudi katero od prireditev TVU 2021 in bodite (spet) del gibanja za vseživljenjsko učenje!

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS