Na 39. Slovenskem knjižnem sejmu je bila razglašena za knjigo leta. Ko jo človek pogleda, se temu ne čudi.

Sto slovenskih ljudskih je zbrala Dušica Kunaver, ilustrirali pa so jih vrhunski domači ilustratorji. Delo je izšlo pri Založbi Morfem.

Zelo sem bila vesela, ne toliko zaradi sebe kot zaradi tega, ker je to priznanje ljudskemu slovstvu. Vesela sem tudi, ker je bil izbor zelo pošten, saj so tretjino glasov prispevali glasovalci prek interneta, tretjino obiskovalci sejma in tretjino strokovna komisija. Knjiga je povsod dobila večino glasov.

Dušica Kunaver o nagradi

Uvodno besedilo nagovarja otroke. Odrasli, ki knjigo vzamemo v roke, pa se spomnimo svojega otroštva in prvih korakov v svet pravljic, ki so ostale trdno zasidrane v našem spominu: Ježka Jančka, Mojce Pokrajculje, Bele kače s kronico. Zlate trice in drugih.

Petindvajset izbranih ilustratorjev in ilustratork različnih generacij bogati narodno dediščino pripovedk, ki so jih zapisovali, spreminjali, prirejali, krajšali ali kako drugače oblikovali različni zapisovalci.

Tatjana Pregl Kobe

urednica

Knjiga se pridružuje številnim delom Dušice Kunaver, ki v naši knjižnici zavzemajo posebno mesto. Avtorico, zbiralko ljudskega gradiva in pripovedovalko zgodb smo že pred leti prepoznali za zgled učečim se in ji podelili priznanje ACS. Knjiga je primerno darilo za vso družino. V naši knjižnici je na voljo za ogled in izposojo.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS