Tudi letos je Parada učenja potrdila svojo osrednjo vlogo v TVU. Dan učečih se skupnosti je največji praznik učenja v Sloveniji. 17 nosilcev v letu 2019 je vanj vložilo vse svoje moči. K sodelovanju so povabili različne partnerje iz lokalnih skupnosti in regije. Še več – Parada učenja med seboj poveže ustanove, ki se sicer morda ne bi nikoli srečale: gospodarske z negospodarstkimi, zasebne z javnimi. Tudi to je razlog, da se jih sodelavci ACS udeležujemo s posebnim, neprikritim ponosom. Kje smo bili letos?

Dež nas je v Krškem umestil v kulturni dom, kjer smo zapolnili vse kotičke. Zbrane sem po Natašinem govoru in pozdravu predstavnika lokalne oblasti povabil, naj nadaljujejo s svojim razvojem. Potelovadil sem »1000 gibov« z oranžnimi, nato pa klepetal prav z vsemi predstavniki organizacij, ki so se predstavljale na stojnicah. Izvedel sem, da je v načrtu širjenje nuklearke, da bom naslednje leto zrel za program Svit, kaj je stoptrik animacija … Predvsem pa sem naučil, da učitelj, predvsem v IO, vedno ostaja tudi učenec.

V popoldanskem času sem se udeležil Parade v Črnomlju. Po pozdravnem nagovoru sem se z Nado in po Tadejevem nareku zavrtel po belokranjsko. Še malo bom moral trenirati, preden bom znanje lahko posredoval naprej. Z ekipo ZIK-ovcev smo se poslikali v različnih kombinacijah, ta z Mojco je morda še najbolj simpatična, in tako utrdili vero v učenje in znanje. Med stojnicami sem za konec poklepetal še z Minko in njeno družino. Nabavil sem polletno zalogo njenih naravnih krem, ki edine pomagajo zdraviti mamino luskavico.

Darijan Novak (darijan.novak@acs.si), ACS

Za dodatni zagon pestrega dogajanja v TVU je v Novi Gorici poskrbela tamkajšnja LU. Parado učenja je organizirala že šestič. Pestro in živahno dogajanje je vsako leto pred mestno občino privabilo številne naključne mimoidoče, letošnjo Parado pa so zaradi slabe vremenske napovedi preselili v prostore LU. To številnih obiskovalcev ni odvrnilo. PU pod pokroviteljstvom MO Nova Gorica je pritegnila številne partnerje iz lokalnega okolja. Ti so na stojnicah predstavljali svoje dejavnosti, različne možnosti in oblike učenja. Dogajanje so dodatno popestrili glasbeniki, plesalci in gledališčniki na odru in na prostem pred stavbo. Slavnostni pridih pa je prireditvi dala podelitev častnega naziva ambasador vseživljenjskega učenja šestim zaslužnim posameznikom. Ti dokazujejo, kako pomembno je izobraževanje in učenje skozi celo življenje.

Živahno dogajanje se je zaključilo z zanimivim in dobro obiskanim predavanjem Alenke Rebula Tuta z naslovom Učenje odnosov in sposobnosti za dialog.

Erika Brenk (erika.brenk@acs.si), ACS

Ledeni možje z Zofko za konec so poskrbeli za to, da se je tudi na Ptuju dogajanje z Mestnega trga preselilo pod arkade in v dvorano Dominikanskega samostana, kar je bilo na nek način še bolje. Prostor – bolj zgoščen – je ponujal priložnost za bolj pristno sodelovanje vseh udeležencev. Teh ni bilo malo.

Organizatorji PU so domiselno izbrali sodelujoče, ki delujejo na različnih področjih: v izobraževanju na vseh ravneh, zaposlovanju, kulturi, na področju socialnega varstva, zdravstva, športa in še kje. Predstavitve različnih možnosti za pridobivanje novih znanj, veščin in spretnosti v vseh življenjskih obdobjih so bile zelo raznolike. V odrsko dogajanje, ki sta ga sproščeno povezovala moderatorja, so bile vključene vse generacije.

Inovativna zanimivost letošnjega praznika učenja na Ptuju so bile tri predstavitve kreativnih pristopov k učenju s pomočjo t. i. razširjene resničnosti. Obiskovalci so lahko s pomočjo pametnih telefonov preizkusili uporabo aplikacije ArtiVive, ki omogoča dodajanje navideznih objektov, video posnetkov in drugih digitalnih gradiv k izbranim objektom (na primer: vhodnim vratom Dominikanskega samostan), posnetim s telefonom.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS

Uspešno izvedena PU je vedno rezultat truda vseh vključenih, pomagajo pa tudi dolgoletne izkušnje tematskega koordinatorja, Centra za izobraževanje odraslih MOCIS. V Slovenj Gradcu je tokratna parada zaradi vztrajnega dežja potekala v dvorani Centra mladinske kulture. Po eni strani je bila to prednost, ker je imel človek boljši pregled nad menjavanjem in številom obiskovalcev.

Po uvodnih nagovorih so nastopili Jadranka Juras in Okustični. Občinstvo je zraven pelo in plesalo, posebno otroci so bili navdušeni. Zlatko je v svojem nastopu povedal, za kaj mu je mar – tako kot vsi je bil tudi on prisiljen razmisliti o tem. To je bil namreč slogan letošnje Parade v Slovenj Gradcu. Skočili smo še na odprtje razstave slik UTŽO, se sprehodili po stojnicah in že je bil tu popoldanski strokovni dogodek – okrogla miza. Vlasta Nussdorfer in Urška Zgojzdnik sta pojasnjevali, za kaj je mar njima. Več o Paradi učenja na Koroškem si preberite v Janjinem prispevku.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS

Parada učenja je bila tudi v letu 2019 osrednji celodnevni dogodek TVU v Medvodah in je odprla vrata še Medvoškemu kulturnemu festivalu ter TLK.

Po tiskovni konferenci sta v veliki sejni sobi Občine Medvode sledila predavanje in delavnica o medosebni komunikacij v izvedbi organizacije Klin, poslovno svetovanje. Zaradi slabega vremena so stojnice in odrske nastope iz centra Medvod prestavili v klub Jedro, kar je malce okrnilo število sodelujočih in mimoidočih, a so kljub temu izobraževalne organizacije, društva, zavodi, samostojni podjetniki in skupine iz lokalnega okolja pod vodstvom koordinatorja, KD Sejalec umetnosti iz Zgornje Senice, uspešno širili znanja in veščine ter poskrbeli za medsektorski, medkulturni in medgeneracijski dialog. Na osrednjem delu dogodka je bil prisoten tudi tolmač za gluhe in naglušne, saj se učeče se skupnosti trudijo, da je učenje dostopno za vse.

Rdeča nit PU je bilo povezovanje učenja in kulture. Sodelovali smo v likovni delavnici, pogovoru o literarnih delih starejših, spoznavali kaligrafijo, izdelavo vezenih kostumov za lutkovno predstavo. Z zanimanjem smo prisluhnili zgodbam iz knjige Pod Šmarno goro nekoč, ki jih je z žametnim glasom pripovedovala Dušica Kunaver. Izvedeli smo, da ročno izdelamo avbo v skoraj petih mesecih. Z opazovanjem parne destilacije smrekovih vršičkov smo spoznavali tradicionalno znanje zeliščarjev, na bližnjih statvah smo tkali in se preizkusili v mini kvizu o semenih.

Vrtci in šole so predstavili oblike sodelovanja v projektih Erasmus+ s pomočjo privlačnih plakatov in brošur. Občudovali smo izdelke udeležencev prvega literarnega in likovnega natečaja Vrtiljak TVU ter zaploskali nagrajencem vseh starosti.

Učenje nas je združilo še v odličnem spremljevalnem kulturnem programu, saj so nam pevski zbori vseh generacij, plesne, dramske skupine ter glasbeni skupini Fire Skulls in Tantadruj ogreli roke in noge.

Parado učenja smo zvečer zaključili v medvoški knjižnici, kjer so člani KUD Pirniče pripravili domoznanski večer z naslovom Od teksta do plakata, to je to, da predstava rata.

Petič zapovrstjo smo slavili znanje na PU v Kranju. Številne učeče se skupnosti vseh generacij so pod taktirko LU Kranj s predstavitvami svojih izobraževalnih in ustvarjalnih dejavnosti, s katerimi krepijo lokalno skupnost, povzročile pravi radovedni vrvež okrog stojnic in odra ter na delavnicah. Avla MO Kranj je dobesedno pokala po šivih in zvedavim pogledom ni bilo videti konca.

Ogreli smo se z jutranjo vadbo »1000 gibov« Društva Šola zdravja, sledili so živahni nastopi otrok iz vrtcev, stanovalcev DU, uporabnikov VDC, zborov, folkloristov in ljudskih pevcev.

Mamljive priložnosti za učenje smo izkoristili v več kot 30 učnih kotičkih. Sodelovali smo pri izdelavi rož iz najlonk, igrali stare namizne igre, kot je strelastika, streljali z varnimi puščicami, izdelali zapestnico prijateljstva, se preizkusili na poligonu spretnosti, v poznavanju sopomenk sodobne slovenščine, spoznavali terapevtsko delo s pomočjo psov, izobraževalni program za ustvarjanje priložnosti za avtonomne zaposlitve, preverili, ali znamo pravilno ravnati z odpadki, in še marsikaj drugega.

Najbolj učenja v naravi željni so lahko izbirali med ogledom Kanjona reke Kokre in Rovov pod Kranjem, sladokusci pa so si v Sladkosnednici naredili palačinke po svojem okusu.

Utrip kranjske PU je lepo zajet v videu.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

V Zvonkinem prispevku si preberite še več – kako so Dan učečih se skupnosti praznovali v Trbovljah, Mariboru in Postojni, kako so ga začutili naši gostje iz Belgije. Oglejte si kratke filme, ki utrip najbolje prikazujejo.

Učenje je zabavno, zato so vse ustanove v svoje pisane programe vključile tudi šaljive točke. Deževno vreme na nobeni lokaciji ni pokvarilo vzdušja. Še več – ljudje so se na tesnem še bolj povezali in si večkrat pogledali v oči. Parada učenja je za vse obiskovalce živahen, poučen in družaben dogodek. Domov odidejo zadovoljni z obilico zanimivih informacij, uporabnega znanja in novih spretnosti. Za nas pa je to ena najprijetnejših službenih obveznosti.