V času, ko se vsak znajde po svoje, skušam svoje dneve osmisliti tudi z ogledom spletnih predavanj in seminarjev. Na enem takšnih je Saša Einsiedler skušala odgovoriti na vprašanje, Kako prelisičimo možgane, da delujejo za nas in ne proti nam.

Saše Einsiedler verjetno ni treba prav posebej predstavljati. Mnogi jo poznamo še iz časov, ko se je v različnih vlogah pojavljala na televizijskih zaslonih. Po težkih osebnih preizkušnjah se je posvetila delovanju na področju komuniciranja. Trenutno zaključuje izobraževanje za hipnoterapevtko. Predvsem pa je zelo zgovorna, nasmejana in polna zgodb …

Svoje predavanje je postavila v aktualni čas epidemije, ki ga zaznamujejo strah, nemoč, obup … Da bi torej kar se da največ odnesli od spletnega dogodka, smo se za začetek notranje umirili, zgradili velik virtualni balon vseh znanj sodelujočih in se z občutkom hvaležnosti (vsak pri sebi že za kaj) ‘odprli’ za spoznavanje novih obzorij.

Voditeljica nas je popeljala od navad uspešnih ljudi (postavljanja vizije in ciljev, discipline, sprejemanja odgovornosti za rezultate naših dejanj ipd.) k desetim zakonitostim našega uma. Naš um ima programirana prepričanja, uporablja znana čustva, besede in slike, ki imajo celo večjo moč kot logika in znanje, izogiba se neznanemu, išče izgovore in opravičila, zakaj bi nekaj spremenili, uči se s ponavljanjem, pozna samo sedanjost in ne prepoznava nikalnic.

Po vsem tem, kar smo slišali v tem prvem delu, je torej jasno, zakaj naše (novoletne) zaobljube ne trajajo dlje kot štirinajst dni.

Kaj torej narediti, da prelisičimo svoj um?

Za začetek je treba oceniti izhodišče ali drugače: oceniti določena življenjska področja: čustveno življenje, zadovoljstvo s svojim telesom/zdravjem, kariero in družabno življenje. Ko to enkrat prepoznamo in ozavestimo, je čas za spremembo. Razumu je treba dati nova navodila. Pri oblikovanju teh pa obstajajo nekatere zakonitosti. Afirmacije morajo biti osebne, kratke in natančne; izražene morajo biti kot pozitivne namere in ukazi v sedanjiku; v njih naj bodo glagoli akcije in besede čutenja. In seveda, namere je treba ponavljati. Čim večkrat!

Napotki v teh dneh

Za konec, pred vajo za sprostitev, nam je Saša Einsiedler postregla še z nekaj namigi za ‘koronske dni’:

  • z zavestno izbranimi besedami negativnim čustvom, ki nas preplavljajo, odvzamemo moč (primer: Sama sebe strašim z mislijo, da bom ostala brez službe);
  • zapišimo si stvari, na katere lahko in na katere ne moremo vplivati, potem pa se posvetimo le tistim, na katere imamo vpliv;
  • svojemu umu damo fokus: v začrtan krog (omejeni um) zapišimo, kakšna/kaj želim biti.

Predavanje so pripravili na spletni platformi MojeZnanje.si. Za pokušino vam ponujajo 15-dnevni popolnoma brezplačni dostop do več kot 500 spletnih tečajev, ki jih lahko spremljate v živo prek spleta ali pa si ogledate posnetke v videoteki. Po ogledu tečaja lahko prejmete certifikat kot dokazilo o pridobljenem znanju.

Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS