Moje sodelovanje oziroma vključevanje v delo in aktivnosti ZLU traja že vrsto let, najintenzivnejše in obsežnejše pa je v zadnjem desetletju, tj. po zaključeni aktivni delovni dobi. V tem svojem tretjem življenjskem obdobju sem se začel redno vključevati v ponujene dejavnosti in programe. Sprva je bila to želja po utrjevanju že pridobljenega znanja in pridobivanju dodatnega, predvsem na področju tujih jezikov ter IKT. Navsezadnje sem postal njihov prostovoljec – iz potrebe in želje, pa tudi zahvale, da prispevam svoj delež, da jim pomagam pri delu v dobrobit njihovih uporabnikov.

In vključevati se nameravam še naprej. Preko praktičnih aktivnosti utrjujem, obnavljam in širim svoje že pridobljeno znanje. Poleg te potrebne kvalitetne življenjske komponente – želje po znanju in spoznavanju novega – pa moram izpostaviti še druge, zame pomembnejše. Pridobil sem namreč nove znance, sklenil nova tesna in iskrena prijateljstva, se seznanil z novimi spoznanji o življenju, medgeneracijskem sodelovanju, metodah in načinih aktivnega preživljanja življenja za kakovostno starost, o vključevanju v medgeneracijsko sodelovanje in sobivanje, druženju in odnosih z ljudmi različnih generacij, pogledov, življenjskih izkušenj … Predvsem neprecenljive so te vrednote in spoznanja, saj bogatijo moje življenje in mi dajejo pravi smisel bivanja v tem življenjskem obdobju. Kot pravi stara modrost: »Po knjigah se učimo o svetu, po ljudeh se učimo o življenju.« Aktivnega delovanja ter vključevanja v programe in aktivnosti ZLU – kot slušatelj in prostovoljec – se veselim še naprej in v prihodnje. Zakaj?

Zato, ker se tu počutim dobro, prijetno, domače; počutim se dobrodošlega, koristnega in cenjenega v dobrem delovnem, strokovnem, profesionalnem in medčloveškem vzdušju, ki ga nudi in izžareva naša ZLU. Lahko rečem, da sem tu našel svoj drugi dom in seveda tudi svojo drugo družino – sicer precej številčnejšo in raznovrstnejšo. Udeleženci programov vzpostavljamo med seboj pristna prijateljstva in odnose, predvsem tisti, ki se že vrsto let skupaj vključujemo v iste aktivnosti, imamo enake ali podobne cilje in hotenja, enake ali podobne življenjske izkušnje.

Družimo se namreč tudi v svojem prostem času; hodimo na izlete, tedenska srečanja z obvezno kavico, si skupaj delimo prijetnosti in tegobe življenja. Meni osebno se tako zapolnjujejo dnevi, meseci in leta. Staranje mi tako ne predstavlja bremena in skrbi. Vsem tistim, ki brezdelno ali brez pravega cilja posedajo doma ter se aktivno ne vključujejo v nikakršne dejavnosti za popestritev življenja, za dobro »razmigovanje« sivih celic svetujem, naj se vključijo v podobne dejavnosti – za aktivno kakovostno starost, za dobro medgeneracijsko sodelovanje …

Vključite se v šolanja, izpopolnjevanja ipd., brezplačne teoretične ali praktične programe in druge aktivnosti. Izkoristite ponujene možnosti strokovnega izobraževanja, usposabljanja, svetovanja, medsebojnega druženja. Obogatite svoje življenje s pridobivanjem novih znanstev in prijateljstev, posredujte tudi svoje življenjske izkušnje, delite svoje teoretično in praktično znanje, skratka – postanite del naše velike družine. Predvsem naj ta nasvet velja tistim, ki ste zaključili svojo aktivno delovno dobo, ki ste že v t. i. tretjem življenjskem obdobju ali pa se nanj pripravljate. Spoznavati ljudi, sodelovati z njimi, si širiti obzorja in biti pripravljen na izzive sodobnega sveta in načina življenja so prioritete, ki jih moramo usvojiti, da bo naš vsakdanjik pestrejši, bogatejši, da bo tudi v tem obdobju življenje imelo smisel in cilje.

Z aktivno vključitvijo v določene programe in aktivnosti ZLU kot prostovoljci pa boste lahko delili z nami svoje bogate življenjske izkušnje in pridobljeno znanje. Torej vključite se – storite prvi korak sami, pri vseh naslednjih pa vam bomo vsi skupaj pomagali.

Boris Jesenšek (boris.jesensek444@gmail.com), dolgoletni udeleženec ZLU