LU Kranj je v lanskem letu pripravila izobraževalne programe za starejše, ki smo jih poimenovali KR za starejše. Financirala jih je MO Kranj, zato so bili za občanke in občane Kranja brezplačni. V njihovem okviru je nastalo tudi 5 izobraževalnih filmov. Objavljeni so na spletu, tako da si jih starejši lahko večkrat v miru ogledajo doma in v svojem tempu usvojijo nova znanja in spretnosti. Vse učne filme spremlja tudi prevod v slovenski znakovni jezik.

S filmi smo obdelali aktualne zadrege v prometu, uporabo aplikacije Grem z vlakom ter tri teme, povezane z nego na domu. Oglejte si jih in pridobite ter delite nova znanja z vsemi, ki jih potrebujejo.

Varni v prometu

Ste starejši voznik in se vozite po mestu? Ste že opazili zeleno puščico ob semaforju, ki kaže desno, in se sprašujete, kaj pomeni? In kako voziti po cesti, če so na obeh straneh prekinjene črte? Se izogibate krožnim križiščem? Oglejte si video in vozite brez strahu.

Uporaba aplikacije Grem z vlakom

Radi potujete z vlakom? Želite čim enostavneje poiskati vozni red? Olajšajte si načrtovanje poti z uporabo mobilne aplikacije Grem z vlakom. Ne veste, kako jo uporabljati? Oglejte si video in načrtovanje potovanja z vlakom bo postalo enostavnejše.

Nega na domu – preoblačenje postelje delno pokretne osebe

Skrbite za delno pokretno osebo ali ste z njo večkrat v stiku? Ne veste, kako se ustrezno lotiti preoblačenja postelje? Oglejte si video in pridobite znanja, ki vam bodo v pomoč pri negi svojca, prijatelja, znanca.

Nega na domu – prestavljanje delno pokretne osebe na voziček

Skrbite za osebo, ki je delno pokretna, in ne veste, kako jo prestaviti s postelje na invalidski voziček? Oglejte si video in pridobite znanje, ki vam bo v pomoč pri negi delno pokretne osebe na domu.

Nega na domu – umivanje delno pokretne osebe

Skrbite za delno pokretno osebo na domu in se sprašujete, kako ji nuditi pomoč pri osebni higieni? Oglejte si video in pridobite znanje, ki vam bo v pomoč pri negi vašega bližnjega.

Nadaljevali smo s programi KR za zaposlene, leto pa začenjamo s programom KR prostovoljstvo. Tudi ti so za Kranjčanke in Kranjčane brezplačni. Preberite več in spremljajte novosti na naši spletni strani.

Mateja Šmid (mateja.smid@luniverza.si), LU Kranj