ZLUS vsako leto pripravi konferenco, ki je namenjena tako stroki, kot tudi poslovnim partnerjem. Zaradi trenutnih ukrepov se je letošnja konferenca odvila online. Tematika konferenčnega tedna je bila Prihodnost dela: Še lahko zarišemo jasno ločnico med poslovnim in zasebnim življenjem?

Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja je dandanes pomembna tematika, saj s sodobnimi orodji postajamo dosegljivi povsod, hkrati nas tudi naše delo spremlja na vsakem koraku in kaj hitro se zgodi, da vpliva na naš prosti čas. Seveda pa tudi prosti čas vpliva na naše delo. Osebne odločitve, različni dejavniki kaj hitro zamajejo našo koncentracijo ali pa fizično sposobnost opravljanja dela. Torej lahko rečemo, da stroge meje med delom in zasebnim življenjem ni, lahko pa veliko pripomoremo, da služba ostane služba, družba pa družba.

Na konferenčnem tednu smo lahko spremljali predavanja, ki so ponudila vpogled v različne zorne kote usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja. Zinka Kosec je z nami delila nasvete, kako se spoprijemati s stresom in se zaščititi pred izgorelostjo. Tako v zasebnem kot tudi poklicnem življenju se soočamo s stresom, zato je pomembno, da znamo poskrbeti zase.

Letos so znanje delile ženske. Posameznice, ki zelo dobro usklajujejo zasebni in prosti čas ter so zgled na svojem področju. Tri predavateljice tudi sodelujejo pri skupnem projektu Korak, ki ga vodi ZLUS, dve pa sta zaposleni na Cene Štupar – CILJ. Projekt Korak je nastal pod okriljem 16 LU, ki so združile moči in nudijo izobraževanja in različne storitve za razvoj kadrov v podjetjih.

Digitalizacija prinaša v naša življenja mnogo sprememb. Včasih je veljalo, da se v šoli naučiš dovolj. Danes je postalo jasno, da se učimo vse življenje ter da so spremembe stalnica. Nekateri poklici izumirajo, nekateri se ustvarjajo na novo. Prilagodljivost trenutnim razmeram je po besedah Simone Šarotar Žižek ena od ključnih kompetenc.

Poleg delovnih mest se spreminjajo tudi kompetence posameznika, ki bodo v prihodnosti bolj izražene in iskane. Sanda Jerman opozarja, da se bomo kot 4. najstarejša država na svetu po povprečni starosti prebivalstva morali še veliko učiti in prilagajati, da bomo lahko kos vsem novostim in spremembam, ki smo jim priča.

Na usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja pa nedvomno izjemno vplivajo tudi odnosi. Andreja Glavač najraje uporablja orodje Persolog, ki pomaga posameznikom pri spoznavanju sebe, pri izbiri kadra ipd. Orodje v osnovi deli posameznike na po barvah. Vsaka od štirih ima svoje prednosti in pomanjkljivosti. Če se prepoznamo v določeni barvi, bomo tudi lažje razumeli druge, ki izhajajo iz drugih barv, s tem pa izboljšali medosebne odnose.

Veliko nas tudi v službi dela nepopravljivo škodo, ko ne sedimo v pravilnem položaju, narobe dvigujemo bremena. Tudi pot na delo in domov je lahko škodljiva, saj v avtu velikokrat sedimo narobe in nas bolečine stanejo kakovostnega prostega časa in dela. Odgovornost posameznika je, da da se maksimalno ozavesti in poskrbi za zdrav vsakdan.

Aleksandra Janežič Lipar (aleksandra.janezic@cene.stupar.si), Cene Štupar – CILJ

Skip to content