V danem položaju, ko pravzaprav ne vemo, kdaj pride jutri, so se kulturne in številne druge podobne ustanove oglasile  izjemno hitro. Kdo ima zares zdaj več časa, je vprašanje, saj so številni posamezniki (zdravstveno osebje, trgovci, mnogi delavci, ki zaradi zahtev panoge delajo še več, kmetje, ki se morajo še bolj potruditi, da prodajo svoje izdelke, nenazadnje zaposleni starši in drugi) bistveno bolj in drugače obremenjeni.

Ste med tistimi, ki jih je koronavirus odrezal od dnevne rutine in želite drugače porabiti svoj čas? Morda želite prebrati knjige, ki jih do zdaj niste uspeli? Na voljo so številne tovrstne priložnosti. Ne samo to – nekateri viri, ki so zdaj prosto dostopni, bodo varno shranjeni na vaši elektronski knjižni polici lahko počakali poletje, ko bo (upamo) vse drugače. Ko bomo lahko šli na dopust.

Portal Biblos obstaja že nekaj let, zadnje dni pa njegova uporaba strmo narašča. Ste včlanjeni v knjižnico, ki omogoča dostop in brezplačno izposojo e-knjig? Preberite navodila in videli boste, da je stvar izjemno enostavna. Mnoge knjižnice omogočajo spletni vpis; manj znano je, da je članstvo v knjižnici za nekatere skupine prebivalstva (v trenutnih razmerah ponekod za vse) brezplačno.

Tako si lahko zagotovimo dostop do številnih in žanrsko zelo različnih naslovov. Je odločitev, kaj brati, težka? Pred petindvajsetimi in več leti smo si zagrizeni bralci pogosto izposojali izrabljene, ‘zmahane’ knjige. Zavihani robovi in potemnela barva strani so bili znamenje, da je knjiga priljubljena. Torej je dobra, kajne? No, danes in predvsem v času e-knjig to ni več merilo. Zato obstajajo številna spletna mesta, ki navajajo t. i. sezname za branje. Prvi, na katerega je vredno pogledati, je Bralna značka. Seznami knjig niso razvrščeni samo po starostnih skupinah, pač pa na prvem mestu navajajo primernost za različne (ranljive) ciljne skupine. Potem je tu portal Dobre knjige, kjer lahko poleg seznamov najdemo tudi številne zanimive novice iz sveta literature.

Pobudi za povečan dostop do lahkotnega ali zahtevnega branja po posebnih pogojih so se pridružile tudi založbe in knjigarne. Mladinska knjiga na svojem spletnem portalu ponuja dostop do učbenikov in drugih učnih gradiv za učitelje in učence. Možnost dostopa do 50 e-knjig je odprta – zastonj. Spletna Beletrina se je odločila za prevzem stroškov pošiljanja naročenih knjig, tudi tu pa najdemo številne zanimivosti. Ste vedeli, da je Drago Jančar prejel avstrijsko državno nagrado za evropsko literaturo? Založba Sanje je pripravila posebno ponudbo – sanjsko razprodajo.

Po drugi strani pa – vas mika, da bi napisali svojo pravo pravcato knjigo? Na spletni strani LULU so na voljo brezplačna spletna orodja za pripravo e-knjige. Zamislite si vsebino, jo s pomočjo teh oblikujte in – objavite.

V naslednjem zapisu bomo nadaljevali pregled na tujem. Stopili bomo iz okvirov leposlovja in na elektronske knjižne police naložili še strokovno in znanstveno literaturo.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS