Covid-19 nam je lani prekrižal marsikateri smeli načrt za praznovanje 25-letnice TVU tako na državni kot lokalni ravni. O tem smo obširno pisali v članku, v katerem je izpostavljeno virtualno Nacionalno odprtje TVU 2020. Povsem drugače zasnovan koncept prireditve nam je namreč prinesel veliko dragocenost – 25 pričevanj o pomenu VŽU! Nanje so postali pozorni tudi sodelavci Službe za mednarodno sodelovanje in evropske zadeve pri MIZŠ , ko so iskali spremljevalna gradiva za Vrh spretnosti 2020, srečanje ministrov in drugih visokih predstavnikov držav članic OECD. Sčasoma se je porodila zamisel, da bi z izbranimi pričevanji TVU oblikovali kampanjo za ozaveščanje o pomenu in koristih vseživljenjskega učenja. V koprodukciji ACS, MIZŠ ter STA je tako nastala videopublikacija z naslovom Več znaš, več veljaš – če se učiš celo življenje.

Svoje ime so za VŽU zastavili: prof. dr. Ana Krajnc, doma in v svetu cenjena andragoginja ter zaslužna profesorica, mag. Brigita Kruder, direktorica LU Slovenska Bistrica, Eva Mermolja, direktorica LU Ajdovščina, Janja Bartelj, sodelavka MOCIS Centra za izobraževanje odraslih Slovenj Gradec, Marija Metlika, dobitnica Priznanja ACS za promocijo učenja in znanja 2011, Nataša Horvat, dobitnica Priznanja ACS za promocijo učenja in znanja 2018, Tanja Skaza, solastnica podjetja Plastika Skaza, Feri Lainšček, Prešernov nagrajenec, pesnik in pisatelj, ter dr. Zoran Jelenc, bivši direktor ACS in pobudnik organiziranja TVU v letu 1996. Navedene so le nekatere življenjske vloge naših zagovornikov VŽU, za vsakega posebej pa zagotovo velja, da je v prvi vrsti Človek z veliko začetnico!

STA je video Več znaš, več veljaš – če se učiš celo življenje objavila na svoji spletni strani in Facebooku. Novico so prikazali tudi na spletnih straneh in Facebooku MIZŠ. Na ACS pa smo oziroma bomo v naslednjih dneh (pa tudi kasneje) uporabili vse svoje komunikacijske kanale, zato da s temi žlahtnimi sporočili dosežemo čim več ljudi. Zagovorniki učenja navdušujejo na spletni strani ACS in v naših družbenih omrežjih:

Facebook Andragoški center Slovenije | Facebook TVU | Facebook Knjižnica ACS
Twitter Andragoški center Slovenije | Twitter TVU Slovenija
Instagram TVU,
Youtube ACS.

Posebne omembe vreden pa je portal Kam po znanje, kjer je zbrana izobraževalna ponudba za odrasle – dragoceno okolje, v katerem lahko vsak najde priložnost za nadgradnjo svojega znanja in spretnosti.

Vabimo tudi vas, da se vključite v širjenje videa v svojih družbenih omrežjih, pri tem pa uporabite povezavo: https://youtu.be/-3_dQoc2LYk.

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS