Anica Mikuš Kos je svoje življenje posvetila ranljivih skupinam. Tisti, ki nismo poznali njenega dela in pristopov, smo se čudili njeni empatiji in pozornosti na 1. Forumu EPUO o učenju in izobraževanju za vključujočo družbo. Januarja smo ga v sodelovanju s Slovensko filantropijo in Slogo, platformo NVO za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč organizirali na ACS.

Zato sem z veseljem vzela v roke njeno biografijo z naslovom Moje življenje, moje delovanje, ki je izšla leta 2015 pri Celjski Mohorjevi družbi. 86-letna zdravnica pediatrinja in psihiatrinja vse življenje sodeluje, spodbuja, se razdaja. Žene jo lastna izkušnja, saj je kot otrok doživela vojno, videla grozote. Srečala je mnogo ljudi, ki so nesebično pomagali, in taka postala tudi sama.

Svoje življenje je prepletla z življenjem zapostavljenih, sirot, beguncev na območju nekdanje Jugoslavije in dlje na vzhodu. Precej časa je živela v daljnih ruskih republikah in na Kavkazu. Povsod je srečala, kot pravi, odprte ljudi, predane učitelje in starše.

Posebna priloga je Aničin življenjepis. Že v zgodnjem otroštvu se je izrisal scenarij njene življenjske poti in kljub starosti ogenj v njej še gori. Priporočam v branje.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS