V torek, 20. aprila, so v IZUM Maribor zagnali prvi superračunalnik v Sloveniji. Zgrajen je bil z domačim znanjem ter sredstvi  EU iz ESS ter MIZŠ . Za slovenski raziskovalni, inovacijski in gospodarski prostor je to velikega pomena. Vega, poimenovali so ga po matematiku Juriju Vegi, je namreč pomemben mejnik na poti do izgradnje vrhunskega ekosistema superračunalnikov v Evropi do leta 2027.

Projekt HPC RIVR so začeli 2018 in v tem času so se razmere spremenile v tolikšni meri, da je končni izdelek še zmogljivejši, kot so sprva načrtovali. Njegova moč je težko predstavljiva – obdelati zmore milijardo milijonov podatkov (1015) v sekundi. Superračunalnik je za Slovenijo velika čast, saj nas uvršča med najrazvitejše države na svetu. Hkrati sodelavci v projektu poudarjajo, da je tudi velika odgovornost, saj ga bo treba vzdrževati. Sodelavci IZUM so pri postavitvi naprave aktivno sodelovali, pri tem so se veliko naučili, zato bodo tudi to nalogo zmogli.

Kapacitete superračunalnika so na voljo v odprtem dostopu. Zavodi, ki uporabljajo javna sredstva, ga lahko uporabijo za raziskovanje. Njegova vloga v zdravstvu, farmaciji in drugih znanostih je neprecenljiva.

Noben zdravnik ne more prebrati vseh učbenikov, vseh znanstvenih člankov in vseh bolniških kartonov, lahko pa to stori superračunalnik.

Dr. Matej Huš,

znanstveni sodelavec na Kemijskem inštitutu, Delo, sobota, 17. aprila 2021

Na slovesnem odprtju, ki ga je javnost lahko spremljala po YouTubu, so med drugim spregovorili izvršna podpredsednica EK Margrethe Vestager, predsednik vlade RS Janez Janša, ki je napravo tudi slovesno zagnal, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, direktor IZUM Aleš Bošnjak in izvršni direktor skupnega podjetja EuroHPC Anders Dam Jensen. V živo je prireditev na daljavo spremljalo 250 gledalcev, dva dni pozneje ima posnetek že blizu 2.000 ogledov.

Podrobne fotografije naprave in zgodovino projekta si je mogoče ogledati na posebni spletni strani, objavljen je tudi dokumentarni film o zmogljivosti, dostopnosti in drugih značilnostih Vege.

Priredila: Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS