Najnovejša številka glasila se začenja s člankom o ETPS 2019, ki ga je Evropska komisija organizirala skupaj s Cedefopom. Med 14. in 18. oktobrom je več kot 1.400 dogodkov v 45 državah doseglo 2,5 milijona ljudi.

V 95. številki med drugim pišejo o študiji CrowdLearn z naslovom Skills formation and skill matching in online platform work. Na 8. srečanju v Bruslju, ki je bilo 10. decembra, so glavne rezultate študije, ki ponuja pogled na delo in učenje v prihodnosti, predstavili evropskim oblikovalcem politik. Končno poročilo študije bo objavljeno v prvi polovici leta 2020.

Tudi primerjalna študija o ključnih kompetencah v začetnem poklicnem izobraževanju in usposabljanju (IVET), ki so jo predstavili 19. in 20. septembra na delavnic v Solunu, bo objavljena v letu 2020.

Poklicno izobraževanje in usposabljanje je ključnega pomena za uspešne prehode, pa naj gre za prehod iz šole v zaposlitev za učence, od zastarelih do novih spretnosti za delavce, od nizkega do občutno povečanega povpraševanja po veščinah zaposlenih za delodajalce ali pa za digitalno ali zeleno preobrazbo družbe.

(iz uvodnika Jürgena Siebela, izvršnega direktorja Cedefopa)

Filmski muzej v Solunu je gostil razstavo #CedefopPhotoAward 2019, ki sta jo 1. novembra odprla Jürgen Siebel, izvršni direktor Cedefopa, in Elise Jalladeau, generalna direktorica mednarodnega filmskega festivala v Solunu. Oglejte si nagrajence.

Vse to in še več ponuja zadnja številka glasila Cedefop newsletter v letu 2019.

Priredila: Nevenka Kocijančič (nevenka.kocijancic@acs.si), ACS