ICAE je s podporniki, med katerimi so tudi DVV International, EAEA in UIL, 22. marca oznanil začetek petletne globalne kampanje za povečanje prepoznavnosti učenja in izobraževanja odraslih po vsem svetu. Prizadevajo si tudi za krepitev vloge civilne družbe pri enotnem zagovarjanju pravic vseh mladih in odraslih do kakovostnega izobraževanja in VŽU. Med 300 udeleženci uvodnega spletnega dogodka kampanje We are ALE! – Mi smo in učenje izobraževanje odraslih! smo bili tudi sodelavci ACS.

Organizacije civilne družbe so se pripravile na globalno kampanjo, s katero želijo uveljaviti in spodbujati koncept in prakso učenja in izobraževanja odraslih. Prvič so se organizacije civilne družbe, zavezane učenju in izobraževanju odraslih, združile, da bi sprejele skupno globalno definicijo učenja in izobraževanja odraslih. Praktiki, učeči se in predstavniki civilne družbe s petih celin so govorili v en glas in razglašali – We are ALE! – Mi smo učenje in izobraževanje odraslih! Njihove zgodbe so bile navdihujoče. Vedno znova so dokaz, da je izzive mogoče premagati. Hvaležni za globalno podporo bomo še lažje ozaveščali o pomenu VŽU, učenja in izobraževanja odraslih v naših skupnostih. Naj osvetlim nekaj spodbudnih misli.

»Vseživljenjsko učenje potrebuje več učenja in izobraževanja odraslih. Biti moramo bolj vidni in glasnejši!« je bil odločen predsednik EAEA, Uwe Gartenschlaeger.

»Globalna komisija za prihodnost izobraževanja je vzpostavila peti steber izobraževanja, ki se uči preobrazbe. To je v samem središču izobraževanja odraslih,« je poudaril Werner Mauch, UIL.

»Povezava lokalnega z globalnim nam pomaga, da ostanemo prizemljeni in ohranjamo realne cilje. Skupaj smo na tem potovanju in v naslednjih petih letih bo sledilo veliko odkritij,« je zaključila Sandra Lee Morrison, nekdanja predsednica ICAE.

ACS podpira kampanjo We are ALE! – Mi smo in učenje izobraževanje odraslih! Pridružite se ji tudi vi! Oglejte si kratek posnetek s podporniki kampanje in video. Prikazano je prepletanje učenja in izobraževanja odraslih z vsemi 17 cilji trajnostnega razvoja (SDGs), opredeljenimi v Agendi 2030.

Obiščite spletno stran We are ALE, kjer je objavljen poziv k akciji. Promocijska gradiva najdete tukaj.

Kampanjo lahko spremljate na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter. #weareALE

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS

Skip to content