V svetu, kjer se zdi, da je naša povezava z naravo vse bolj oddaljena in kjer je naš življenjski slogi vse bolj usmerjen v udobje, se pojavlja vedno večja želja po vrnitvi h koreninam, k bistvu trajnostnega in harmoničnega načina življenja. Zato smo se na ZLU v avgustu in septembru odločili za izvedbo študijskega krožka Zeleni koraki: Raziskovanje trajnostnih praks samooskrbe. Hitro smo ugotovili, da so udeleženke krožka prava zakladnica znanja in izkušenj, ki so jih bile več kot pripravljene deliti med seboj.

Udeleženke so pridobile znanje o temeljnih in naprednih vidikih samooskrbe. To vključuje gojenje rastlin, pridobivanje energije in vode. Raziskovale so trajnostne pristope k samooskrbi ter učinkovite prakse, ki jih lahko uporabijo v svoji lokalni skupnosti. Naučile so se načrtovati trajnostni vrt, gojiti hrano na ekološki način ter razumeti prednosti in izzive, povezane s tem.

Raziskovale so tudi koristi in težave pridelave hrane v lokalnem okolju ter se seznanile s praksami v svoji lokalni skupnosti. Poleg tega so raziskovale različne načine predelave in shranjevanja doma pridelane hrane za zagotavljanje trajnostne samooskrbe. Preučevale so primere skupnostne samooskrbe ter trajnostne prakse, ki dopolnjujejo samooskrbo, kot so varčevanje z energijo, recikliranje in zmanjševanje odpadkov.

Program je vseboval tudi praktične izkušnje in obiske zunanjih predavateljev in strokovnjakov. Tako je za nas delavnico izvedlo Društvo za zdravilne rastline Zasavje. V okviru Evropskega tedna izobraževanja za trajnostni razvoj smo 19. septembra gostili Alenko Šoštarič, predstavnico društva Samooskrbni.net, ki je predavala o samooskrbi v praksi.

V okviru študijskega krožka pa smo se 20. septembra odpravili na strokovno ekskurzijo. Najprej smo obiskali ddr. Ano Vovk in njen Mednarodni center za samooskrbo Dole, ki je odličen primer integrirane samooskrbe in učinkovitega vključevanja zelenih kompetenc v vsakdanje življenje. Pridobili smo vpogled v delovanje ekološko naravnane kmetije. Ogledali smo si modro-zeleno infrastrukturo, ki omogoča tako trajnostno gospodarjenje z vodo kot njeno ponovno uporabo za samooskrbo. Poleg tega smo spoznali Center za vitalno življenje, kjer se spodbuja zdravje, izkorišča moč zdravilnih rastlin ter povezovanje z naravo za zmanjšanje stresa.

Gostiteljica je za nas pripravila degustacijo različnih hidrolatov, namazov, oljčnega olja in ajdov kruh. Tudi udeleženke so poskrbele za pravo trajnostno kosilo z zeliščno pogačo, zeliščnimi skutnimi namazi (zelišča smo nabrali kar na vrtu kmetije Dole), domačimi vrtninami, rogljički (polnjeni s koprivno-medenim nadevom), bučkinimi polpeti in še mnogo drugega. Tako smo poskrbele za pravi samooskrbni – skupnostno naravnani obrok in za zaključek 1. dela naše enodnevne ekskurzije.

Drugi del naše strokovne ekskurzije je bil obisk Centra ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah, ki ga vodi dr. Marinka Vovk. Center izvaja dejavnost krožnega gospodarstva in na inovativne načine rešuje težave sodobne družbe.

Ena od pomembnih dejavnosti centra je t. i. upcycling. Gre za umetnost, ki stare, nepotrebne predmete preoblikuje v nove, funkcionalne dragulje. Namesto da plastične stole zavržemo, lahko npr. sprostimo svojo ustvarjalnost in jim podarimo drugo življenje – lahko jih prebarvamo, preoblikujemo, karkoli nam domišljija dopušča. Tako ne le varčujemo z viri, temveč tudi zmanjšujemo količino odpadkov. Zakaj je to pomembno? Upcikliranje zmanjša potrebo po novih materialih ter naš ekološki odtis. Poleg tega je zabaven način, kako osebnostno obogatiti vsakdanje predmete!

V okolici centra sta postavljena dva zanimiva ladijska zabojnika. Gre za rezultat projekta, ki ga financira Norveški finančni mehanizem. Oba sta opremljena po principih krožnega gospodarstva. Tudi me smo na koncu ekskurzije izkoristile možnost in opravile nekaj odgovornih nakupov v Centru ponovne uporabe. Dan nas je navdušil in prepričane smo, da se bomo še vrnile. Do takrat pa bomo pridobljeno znanje prenašale naprej ter ga širile v svojem lokalnem okolju.

Vrhunec naših srečanj pa je bil zaključni dogodek na ZLU 27. septembra. Namenjen je bil predstavitvi rezultatov širši lokalni skupnosti. Udeleženke so predstavile potek in ugotovitve študijskega krožka, v drugem delu pa smo osvetlili e-publikacijo Samooskrba za začetnike! Njene strani so napolnjene z vpogledi, izkušnjami in skupno zavezanostjo do negovanja tako našega planeta kot sebe. Ste na začetku te poti ali ste izkušen navdušenec samooskrbe? Za vsakogar je nekaj.

Tudi vas, bralce, prisrčno vabimo, da se nam pridružite, ko raziskujemo umetnost samooskrbe, ponovno vzpostavljamo povezavo z Zemljo in postajamo skrbniki bolj trajnostne prihodnosti. Naredimo zelene korake naprej, ki nas bodo vodili k boljšemu jutri.

Nikolaja Bukovšek (nika.bukovsek@zlu.si), Zasavska ljudska univerza

Skip to content