ZLU in Vrtec Trbovlje kot partnerja sodelujeta v projektu Erasmus+ Most do večkulturnega učenja ter ustvarjanja, ki ga vodi LU Jesenice.

Predstavniki obeh zavodov in zasavski prostovoljci upokojenci Terezija Bregar, Joži Kukovič, Joži Klopčič in Drago Lavrič smo se v okviru projekta udeležili nepozabnega delovnega srečanja. Največje koristi od tega bodo  imeli otroci, vključeni v vrtec.

Projektni trening je potekal od 18. do 22. oktobra v Koprivnici na Hrvaškem. Udeležilo se ga je 31 udeležencev iz štirih držav: Slovenije, Cipra, Estonije in Hrvaške. V petih skupinah smo izdelovali didaktične igre za otroke. Zamisli in načrte zanje smo zbrali in pripravili pred odhodom v tujino. Skupine so bile nacionalno raznolike, kar je bil svojevrsten izziv v smislu sporazumevanja, strpnosti in timskega dela. Poleg učenja načrtovanja in izdelave didaktičnih iger smo pridno trenirali angleščino in hrvaščino.

Udeleženci projektnega obiska v učilnici

Organizacija gostiteljev je bila izjemna, saj so poskrbeli za spoznavanje njihovega šolskega sistema, zavoda za izobraževanje odraslih Pučko otvoreno učilište in Vrtca Tratinčica. Peljali so nas na oglede muzejev, galerij in njihove znane lokalne prodajalne izdelkov iz medu, ki jih izdelujejo sami. Poskrbeli so tudi za naše zdravje in fizično kondicijo, saj smo se na ogled njihovega vrta Jabučica nekateri odpeljali kar s kolesom.

Sodelovali smo tudi na izvedbi festivala Skupnosti Most do večkulturnega učenja ter ustvarjanja.

Za Vrtec Trbovlje, ki v projektu Erasmus+ sodeluje prvič, je bila izkušnja zelo pozitivna. Prostovoljci upokojenci so izzive sprejeli z navdušenjem in bili pozitivno naravnani ves čas obiska. Med bivanjem na Hrvaškem so se stkale tudi prijateljske vezi med nami in udeleženci iz drugih držav.

Veselimo se že obiska naših prostovoljcev v vrtcu, kjer bodo v prihodnjih tednih svoje znanje, izkušnje in spretnosti predajali našim najstarejšim otrokom. Skupaj z njimi bodo spoznavali kulturno dediščino našega mesta ter nato izdelali didaktično igro križ kraž, ki nam je bila določena z žrebom.

Našo didaktično igro (leseno drsno sestavljanko) pa bodo izdelovali in se z njo igrali otroci iz Estonije.

Daša Bokal, ravnateljica Vrtca Trbovlje

Upokojenci prostovoljci, ki so se z nami udeležili projektnega treninga, so dokazali, da se mladostna energija in nova znanja lahko uspešno dopolnjujeta z življenjskimi izkušnjami in spretnostmi starejših. Za večino je bila to prva tovrstna izkušnja. Počutili so se sprejete ne le med odraslimi, ampak tudi med predšolskimi otroki, kar jim je vlilo še več volje za nadaljnje delo.

Teden je minil zelo hitro, lahko bi rekli prehitro. Vrnili smo se polni novih vtisov in znanj, ki jih bomo pridno predajali otrokom v Vrtcu Trbovlje.

Mojca Kropivc (mojca.kropivc@zlu.si), Zasavska ljudska univerza

Skip to content