Letošnji jubilejni F3ŽO je bil zaradi znanih razmer nekoliko prilagojen tako v smislu organizacije, postavitve in promocije kot tudi udeležbe. V svojo družbo je namreč privabil nekoliko manj obiskovalcev, kot smo jih vajeni iz časov pred epidemijo. Ugotavljamo pa, da so bili ti zelo radovedni in željni znanja.

Prvega dne smo se udeležili slavnostne otvoritve v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ki se je pričela s slovensko in evropsko himno v izvedbi Slovenskega združenega veteranskega orkestra. Podeljena so bila priznanja za dolgoletno sodelovanje na F3ŽO, ki so jih prejeli Srebrna nit – združenje za dostojno starost, Sindikat upokojencev Slovenije in Javni sklad za kulturne dejavnosti. Naziv Častni ambasador F3ŽO je prejel Andrej Jus, podpredsednik programskega sveta F3ŽO.

Že devetič zapovrstjo je bil ACS s partnerji del te uspešne zgodbe. Ponudili smo zanimive vsebine in načine aktivnega staranja ter medgeneracijskega sodelovanja. S pogovori in predstavljenimi primeri dobrih praks so predstavniki UTŽO pri LU in študijskih krožkov iz Šmarja pri Jelšah, LU Kranj in Jesenice ter PUM-O Ljubljana obiskovalce vseh generacij spodbujali k učenju, ki traja vse življenje.

Predstavitev ACS in partnerjev na F3ŽO

Viktorija Dabič, članice Študijskega krožka Tišina, Dušica Kunaver, Silvo Šinkovec, Marija Metlika in Janja Urbiha so dobitniki Priznanj za promocijo učenja in znanja odraslih, ki se sami nenehno učijo. So navdih drugim in hkrati zgled, da učenje spreminja življenje. V vlogi učečih se so s svojimi zgodbami o navdušenju nad uporabo novega znanja, pisanju knjig, medgeneracijskem učenju, vključevanju v različna usposabljanja, ohranjanjem naravne in kulturne dediščine v mimoidočih budili željo po učenju in delovanju.

Številne starejše je zanimalo, kje, kako in kdaj se lahko izobražujejo. Koristne nasvete so prejeli v našem svetovalnem kotičku, v katerem so sodelovala tri središča ISIO iz Novega mesta in Ljubljane. Na nadaljnje svetovanje smo jih usmerili na LU, UTŽO in knjižnice ter jim predstavili povezavo do portala Kam po znanje, izobraževalne ponudbe ACS in drugih projektov ACS ter ePlatforme za izobraževanje odraslih v Evropi – EPALE.

F3ŽO je poleg sejemskega dela ponudil tudi strokovni in izobraževalni program z aktualnimi vsebinami. Del strokovnega programa je bila tudi okrogla miza Digitalizirana družba in starejši, na kateri je bil med gosti naš sodelavec mag. Andrej Sotošek.

S partnerji smo utrinke s festivalskega dogajanja z vami delili tudi na Facebooku. Tam smo objavili galerijo fotografij z naše skupne predstavitve.

Mateja Pečar (mateja.pecar@acs.si), ACS