»… je zapisal Mitja Duh, eden od štirinajstih udeležencev brezplačnega 80-urnega tečaja klasične masaže za pridobitev NPK maser. »S tem sem znanje iz športne rekreacije in prehranskega svetovanja razširil še na masažo in tako zaokrožil celotno ponudbo svojega športnega društva. Zelo veliko mi pomeni, da je bil program brezplačen in še v domačem kraju, saj bi si ga sicer težko privoščil.«

Program je potekal od januarja do aprila letos v okviru projekta Center za pridobivanje kompetenc Zasavje 2018–2022, ki ga je ZLU pridobila na JR Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc. Udeleženci programa so bili kljub napornemu usklajevanju službe, družine in šolanja naša najbolj motivirana skupina. Vključitev v projekt je bila za večino odlična priložnost za pridobitev novih znanj na področjih, ki jim bodo v prihodnosti omogočila boljše zasebno in poslovno življenje in seveda možnost nove kariere. Hkrati je vključitev  pomenila tudi veliko odgovornost. S tem ko so dobili  prosto mesto v skupini in brezplačno priložnost  obiskovanja tečaja, so se zavezali, da bodo redno prihajali na predavanja in uspešno opravili vse obveznosti. Timski duh, dobra energija, odlično pripravljena izvedba in vrhunska predavateljica Maša Zajc so recept za uspeh. Vsi so zdržali, uspešno prestali zelo zahteven interni teoretični in praktični preizkus znanja ter tako zaključili tečaj. Konec maja jih čaka še certificiranje pred izpitno komisijo Državnega izpitnega centra. Vsi so zagnani in delovni, torej jim bo izkazano znanje zagotovo pomagalo pridobiti certifikat.

 

Zapisi zadovoljnih udeležencev nam dajejo moč in energijo.

Pod okriljem omenjenega projekta zaključuje program priprav skupina za pridobitev poklica socialni oskrbovalec na domu. Z novim poklicem si bodo povečali možnosti za zaposlitev, saj so potrebe po tem kadru tudi v Zasavju velike. Nekatere novo delovno mesto že čaka. Objem udeleženke in predavateljice pove vse!

Tretja uspešna zgodba brezplačnih programov pa so bile priprave na strokovni izpit iz upravnega postopka. Naval na ta program je bil neverjeten, saj je bila skupina zapolnjena v treh dneh. Devet brezposelnih udeležencev je na izobraževanje napotil ZRSZ, 16 pa je zaposlenih. 8. in 9. aprila so opravljali izpit na MJU. Od triindvajsetih (dva nista pristopila) je sedemnajst udeležencev izpit opravilo, šest ni bilo uspešnih. Izpit je obsežen in zahteven, zato smo z rezultati izjemno zadovoljni. Ključno vlogo je pri tem odigrala predavateljica, pravnica mag. Urška Podbevšek Lapuh, ki je znala suhoparno in zahtevno snov ZUP preko številnih praktičnih primerov predstaviti na zelo razumljiv način. Udeležencem, ki so obiskovali predavanja, je bilo tako učenje zelo olajšano.

Dejavnosti projekta Center za pridobivanje kompetenc Zasavje 2018–2022 sofinancirata RS in EU iz ESS. Projekt sodeluje tudi v nacionalni kampaniji EU projekt, moj projekt in se je predstavil 15. maja na zasavski Paradi učenja.

Polona Trebušak (polona.trebusak@zlu.si), Zasavska ljudska univerza

© 2017-2019 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog