Po dolgi zimi in še daljšem obdobju, ki so ga preživljali bolj ali manj izolirano, »v copatih« in ne vedno v varnem in prijaznem objemu doma, je udeležencem PUM-O in njihovim mentorjem uspelo ustvariti vseslovenski učni projekt o spanju. Da, prav o spanju! Ne gre za to, da smo dve leti spali, prav nasprotno, marsikaj se je v pogledu spanja pri mnogih ljudeh spremenilo. V okviru evalvacije delovanja programa PUM-O v času pandemije smo med drugim pozornost posvetili tudi življenjskim navadam udeležencev; ali so se v času pandemije kakorkoli spremenile v primerjavi z obdobjem prej ali pozneje. Ugotovili smo, da so se med drugim spremenile tudi spalne navade. Med pandemijo je bilo več ponočevanja kot prej, več so udeleženci spali podnevi – kar ni dobro. Več pa so spali tudi ponoči – kar je dobro.  V zvezi s ponočevanjem je treba povedati, da je bilo to povezano predvsem z vztrajanjem na socialnih omrežjih in igranjem igric, medtem ko je bilo ponočevanje pred pandemijo povezano z obiskovanjem lokalov in vrstniškimi zabavami.

Higiena spanja je pomemben dejavnik kakovosti življenja slehernega človeka, še posebno otrok in mladine, zato smo se odločili temu posvetiti posebno pozornost. Mentorji so se novembra 2021 v okviru spopolnjevanja seznanili z rezultati večje mednarodne raziskave o spanju, ki je pokazala, da v Sloveniji ne spimo kakovostno. Smo čisto na repu svetovne lestvice držav, ki so sodelovale, za nami je le še Japonska. Pa ne gre za to, da bi potrebovali manj spanja, temveč za več različnih dejavnikov. Med njimi so tudi sistemski. Strokovnjaki namreč ugotavljajo, da se šolske dejavnosti, posebno tiste pred poukom, začenjajo prezgodaj, za pot v službo ali šolo in domov pa porabimo preveč časa. Tudi v naši evalvaciji PUM-O se je pokazalo, da morajo nekateri udeleženci vstajati ob petih ali še prej, da lahko pridejo v program okrog osmih. Urejenost prometnih povezav na nekaterih področjih je tako zelo slaba, da drugače ne gre. Kakorkoli že, v PUM-O smo se odločili, da v okviru izboljševanja življenjskih navad pozornost namenimo tudi spanju. Enako pomembno pa se nam zdi, da svoja spoznanja posredujemo tudi drugim ljudem v našem okolju. Na svetovni dan spanja, ki bo letos 18. marca (vsako leto je to tretji petek v mesecu), bomo v vseh PUM-O izpeljali različne javne ali poljavne dogodke, namenjene ozaveščanju in spoznavanju spanja kot temeljne biološke potrebe in življenjske navade.

Že do sedaj pa se je v skupinah PUM-O zgodilo veliko – od strokovnih predavanj o spanju, šivanja lutk – kraljičen na zrnu graha, Lucind in drugih likov, priprav umetnostnih in neumetnostnih besedil o spanju, izdelovanja plakatov in letakov z načeli dobrega spanja z uporabo sodobnih digitalnih orodij (npr. Canva) do izdelovanja čisto pravih in fakirskih postelj, pripravljanja čajev, ustvarjanja sanjskih podob in mor, lovilcev sanj in kazalk za knjige, premišljevanja o pomenu sanj do priprave gledaliških iger, t. i. filma stop motion, razstav in zelo pomembnega sodelovanja z okoljem. Utrinke z dela na projektu in napovednike dogodkov v posameznih krajih, kjer deluje PUM-O, si lahko ogledate na tej povezavi.

Prijazno vabljeni, da se katerega od dogodkov tudi udeležite!

Natalija Žalec (natalija.zalec@acs.si), ACS