Strah pred tehnologijo je med nami navzoč enako dolgo kot tehnologija sama. Nedvomno spreminja naše življenje, toda kako – na bolje ali slabše?

Da bi znali te spremembe sprejeti v čim bolj optimističnem duhu, so na ZLU povabili člane Društva diabetikov in Društva upokojencev iz Zagorja ob Savi k udeležbi v ŠK Naj sodobna tehnologija olajša življenje z mentorico Mojco Kropivc. Udeleženci so se morali soočiti z novodobno tehnologijo in premagati strah pred njo. Vsekakor jim je dobro uspelo. Neznanje in strah pred ‘neznanim’ sta izginila, kot bi mignil, že takoj po prvih srečanjih. Ovire so premagovali drugo za drugo in kmalu postali vešči uporabe različnih orodij in aplikacij. Pisano ali nepisano pravilo, ki pravi: »Vaja dela mojstra, če mojster dela vajo,« se je izkazalo za zelo resnično. Vse informacije, ki so jih pridobivali na srečanjih, so pridno uporabljali ob vsakodnevnih opravilih. Spoznali so osnove računalnika in njegovo dodatno opremo, se preskusili v programih Microsoft Office. Ustvarjali so dokumente v okolju Word in jih shranjevali na USB ključe. Spoznali so, da lahko piješ kavo in prijetno poklepetaš s prijatelji in svojci preko različnih aplikacij, kot so: MSTeams, Skype, Zoom ipd. Tudi pametni telefon ni bili prevelik zalogaj in različne aplikacije, ki so si jih prenesli, jim danes pridejo še kako prav.

Da pametne ure ne bodo več stale v kotu in nabirale prahu, so dobile novo mesto na rokah svojih lastnikov. Pridno štejejo korake, merijo srčni utrip in so na tekočem z obvestili, ki jih preberejo kar na uri. Veliko zanimanja so pokazali tudi za uporabo interneta in spletnih strani, kjer so spoznali, da »striček« Google res veliko ve. Seznanili so se z varno uporabo interneta in njegovimi pastmi. Med drugim so se seznanili z e-naročanjem in si uredili digitalna potrdila za dostop do portalov (zVem, e-Zdravje …).  Ob zaključku ŠK so prejeli potrdila, se posladkali in z znanjem, ki so ga pridobili, odkorakali v svet moderne tehnologije. Srečno in brez strahu na vaši poti!

Mojca Kropivc (mojca.kropivc@zlu.si), ZLU