Čas pandemije je zarezal v marsikatero podjetje in pustil sledi. Hkrati je prinesel nove izzive na karierni poti zaposlenih in delodajalcev. Pomoč pri novem koraku v osebni ali poklicni karieri smo svetovalke v Svetovalnem središču Pokolpje na LU Kočevje. Brezplačno pomagamo pri izbiri poti do novih znanj in zaposlitve, upoštevamo interese posameznika ter nudimo podporo pri odločanju. V Svetovalnem središču Pokolpje smo mesec maj obogatili z dvema brezplačnima webinarjema. Razlog je en sam: spodbuditi odrasle, da s svojo širino in znanjem pustijo pozitiven pečat pri delodajalcu. Govorimo o odlično pripravljeni vlogi za zaposlitev, ki je izhodišče za kakovosten osebni intervju z delodajalcem. Na uspeh razgovora vpliva odličen prvi vtis, kar smo raziskovali na enem izmed webinarjev. Na prvi pogled nič kaj posebnega, a z raziskovanjem razsežnosti prvega vtisa lahko naredimo nemogoče. V povprečju si delodajalci ustvarijo mnenje o kandidatu v prvih desetih minutah. V tem času igrajte vlogo, ki je pomembna za pridobitev službe. Nastopajte kot reševalec problemov in ne iskalec zaposlitve. Kot reševalec problemov veste, zakaj ste navdušeni nad podjetjem. Če se boste tega zavedali, boste segli visoko.

Mrežo prepletenih niti prvih desetih minut povezujejo pozdrav, rokovanje in kratek pogovor. V ospredju pa o nas nezavedno govorita zunanji videz, obleka in neverbalni znaki, kot so pogled, gestikulacija rok, drža, obrazni izraz.

Intervju se začne v tistem trenutku, ko stopite pred delodajalca, zato sta izraza navdušenja in samozavesti nujna. Uvodne minute pogosto narekujejo način nadaljnjega dialoga. Pomembno je, da se pripravite in naredite domačo nalogo. Raziščite podjetje in odgovorite na najpogostejša vprašanja, tako da si odgovore zapišete. Le tako si jih boste najbolje zapomnili brez obotavljanja, jecljanja in uporabe mašil. Na intervjujih uspejo praviloma tisti, ki posredujejo neposredne in jedrnate odgovore. Pripovedujte zgodbe, ki niso izmišljene. Svoja močna področja začinite z zgodbami. Zmagovalno noto na intervjuju za delo kandidatu prinesejo zgodbe o preteklih delovnih izkušnjah. Odigrajte jih.

Kaj pa t. i. ubijalska vprašanja? Ste inteligentni? Povejte mi o sebi nekaj, česar niste zaupali še nikomur? Ta navadno ustvarjajo zmedo. V resnici pa delodajalec preverja vašo reakcijo. Postanite železni kandidat! Odgovorite, ne da bi se pustili zmesti,  in obdržite pozitivno naravnanost.

In 10 minut se izteka, vaša zgodba se zaključuje s pozdravom in rokovanjem. Nikakor ne z mrtvo ribo v roki!

Maja Rupnik (maja.rupnik@lu-kocevje.si), LU Kočevje