Projekt Erasmus+ MYH4D je ZDUS po nekajletnem zatišju omogočil prvo mednarodno učno mobilnost Europass. To je pomemben element osebne izobraževalne ali poklicne poti ter dosežek za ZDUS kot organizacijo, saj je to izkušnjo organizirala za svoje zaposlene in prostovoljke.

MYH4D je projekt, ki izobraževalcem odraslih ponuja spletni tečaj za izboljšanje zdravstvene pismenosti o demenci. Odpira nove poglede in dognanja o tem, kako v lokalni skupnosti ponuditi neformalne učne izkušnje za izboljšanje kakovosti življenja oseb s to boleznijo. Namenoma septembra, v mesecu Alzheimerjeve bolezni, je bilo za partnerje organizirano petdnevno usposabljanje na različnih lokacijah v okolici mesteca Pinerolo v Italiji. Gostil nas je vodilni partner A.S.L. TO3 – Azienda Sanitaria Locale di Collegno e Pinerolo, usposabljanja pa so se udeležili izobraževalci odraslih, ki poučujejo v formalnih in neformalnih učnih okoljih ter strokovnjaki v upravljanju in vodenju skupnosti in okolij oseb, ki živijo z demenco. Iz ZDUS smo se ga udeležile prostovoljki programa Starejši za višjo kakovost življenja doma Anka Ostrman, Amalija Šiftar in koordinatorka projekta za ZDUS Dijana Lukič.

Zgoščeno usposabljanje je nam in partnerjem, ki so prišli še iz Bolgarije, Belgije, Grčije, Španije (iz Cipra pa so nas spremljali po spletu), prineslo znanja in bogate izkušnje, ki jih je težko strniti v nekaj stavkih. Na kratko lahko povzamem obravnavane učne enote:

  • kako premostiti ovire in vzpostaviti proaktivna prepričanja, ko obravnavamo osebe z demenco;
  • kakšna je naša odgovornost pri preventivi;
  • kako posameznik in skupnost lahko usvojita mehke komunikacijske veščine za interakcijo z osebami z demenco;
  • kaj je potrebno za vzpostavitev demenci prijaznih skupnosti;
  • etični vidiki in vpliv vključujoče družbe na posameznike z demenco ter
  • izobraževalne metode in orodja za organizacijo neformalnih izobraževanj zdravstvene pismenosti o demenci, za katere ni treba biti po poklicu zdravnik, medicinska sestra ali psiholog.

 

Popoldanske aktivnosti so bile namenjene izkustvenemu učenju. Spoznavali smo lokalne dobre prakse in razpravljali z lokalnimi strokovnjaki. Obiskali smo Rifugio Carlo Alberto, dom za oskrbo oseb z demenco v kraju Torre Pellice, ki uporablja učinkovite in preproste metode za izboljšanje kakovosti življenja stanovalcev. Tako na primer pri njih ne boste videli negovalcev v uniformah, belih ali drugih zdravstvenih oblačilih, temveč so oblečeni vsakdanje. Stanovalcem daje občutek, da živijo v skupnosti, ne v domu.

Drugi dan smo si v Castellu di Miradolo s Fondazone Cosso ogledali park in vrt, ki ga je oblikoval znameniti krajinski arhitekt Paolo Pejrone. Uporabljajo ga pri prostovoljnem delu z osebami z demenco. Spoznali smo lastnico lekarne in trgovine s čevlji ter lastnika kavarnice, ki so svoje storitve prilagodili osebam z demenco in so del demenci prijazne skupnosti v kraju Torre Pelice. Slišali smo uporabnike t. i. Hiše spominov, centra za stimuliranje kognitivnih sposobnosti v kraju Biella. Pripovedovali so nam, kaj jim pomeni možnost obiskovati takšen center.

Usposabljanje za projekt Move your hands for dementia

Spoznali smo številne lokalne pobudnike, ki vso svojo energijo usmerjajo v oblikovanje inkluzivnih skupnosti. Prizadevajo si osebe z demenco sprejeti medse na način, da jim odprejo vrata za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti (obisk lekarne, kavarne, trgovine), da se jim omogoči udeležba v javnem življenju (razstave, koncerti, rokodelske aktivnosti), da se počutijo sprejete in vključene. Udeleženci smo pridobili veščine, ki so pomembne za razumevanje zdravstvene pismenosti o demenci v kontekstu IO ter veščine, ki so potrebne za uporabo strategij in orodij, s katerimi povečujemo empatijo in sočutje do posameznikov, ki živijo z demenco.

Usposabljanje je bilo koristno tudi zaradi pripravljenih učnih gradiv, ki smo jih z udeleženci preizkusili s pomočjo participativnih metod ocenjevanja. Tako bo za izobraževalce odraslih kmalu na voljo MOOC »Bodi povezan«.

Po vrnitvi z usposabljanja smo na ZDUS pričeli s postopkom za vzpostavitev demenci prijazne točke. Udeležili smo se spletnega usposabljanja, ki ga je pripravila Spominčica – Alzheimer Slovenija. Pridobivamo znanja in se izobražujemo, da postanemo bolj kompetentna skupnost z več spretnostmi za prepoznavanje demence in ravnanje z ljudmi, ki z njo živijo.

Za več informacij obiščite spletno stran MYH4D in Facebook stran MYH4D European project.

Dijana Lukić (dijana.lukic@zdus-zveza.si), ZDUS 

Skip to content