Konec novembra smo skupaj s sodelavkami iz središča za svetovanje in vrednotenje na Andragoškem centru Slovenije staknili glave in ugotavljali, na kakšen način bi aktivno vključili udeležence na prihajajoči konferenci GOAL (Svetovanje odraslim v izobraževanju).

Iskali smo najučinkovitejši spletni sistem za interakcijo udeležencev, ki bi omogočal odgovarjanje na različna vprašanja ter nudil možnost takojšnjega prikaza rezultatov na projekciji, bi bil hkrati poceni, preprost za uporabo in ne bi zahteval posebnih naprav.

 

Ob pregledovanju pestre ponudbe na spletu, ki je večinoma plačljiva, sem naletel na spletno aplikacijo VoxVote, ki smo jo kmalu preizkusili in se zanjo tudi odločili, predvsem zaradi:

  • enostavne priprave vprašanj (odprtih ali zaprtih);
  • možnosti uporabe različnih naprav (računalnika, pametnega telefona, tablice), pri tem pa zadostuje dostop do spleta in spletni brskalnik;
  • brezplačne uporabe (prvih 5 dogodkov);
  • neomejenega števila sodelujočih;
  • zanimivih prikazov rezultatov v grafih, besednih oblakih in izpisih glasovanja za poznejšo podatkovno obdelavo.

 

Navdušenje je bilo še večje, ko smo ugotovili, da imajo izobraževalne organizacije možnost brezplačne uporabe VoxVote brez omejitev (do konca leta 2018). Pripravili smo dopis, pridobili možnost uporabe za vse sodelavke in sodelavce ACS in se kot prvi iz Slovenije tudi pojavili na njihovem seznamu več kot 1.000 organizacij po svetu. V nadaljevanju navajam še nekaj podatkov naše pilotne izvedbe interaktivnega sodelovanja, praksa je zagotovo zanimivejša od teorije. Aktivno je pri interakciji sodelUporaba aplikacije Voxwote v praksiovalo kar 78 % udeležencev (62 od 80 prisotnih), kar je izjemno število, saj jih nismo vnaprej obveščali, da bomo izvajali takšno aktivnost. Skupaj so na 5 zastavljenih vprašanj oddali 289 odgovorov. Začeli in končali smo z lahkotnejšima odprtima vprašanjema Kakšno barvo oči ima vaš sosed/a? ter Vaše počutje ob zaključku konference? Ostala tri vprašanja so bila vsebinsko naravnana in usklajena s programom konference.

 

 

Verjamem, da bi tudi vi radi preizkusili sistem VoxVote v praksi, zato se kar hitro brezplačno registrirajte in vnesite nekaj testnih vprašanj.

Franci Lajovic (franci.lajovic@acs.si), zunanji sodelavec ACS