Zaprite oči in si doma skuhajte kavo. Nato preverite dnevne novice in pripravite seznam za v trgovino. Vse to je slišati zelo enostavno, dokler si lahko pri teh opravilih pomagamo z vidom. A kako to početi v temi? In kako slepi in slabovidni premagujejo še veliko težje izzive, na primer se izobražujejo?
Sanja Kos je maturirala na Gimnaziji Lava in diplomirala na Filozofski fakulteti v Mariboru. Med TVU je obiskala nekdanjo šolo na Šolskem centru Celje in dijakom razkrila svojo osebno izkušnjo na poti izobraževanja. Obiskovalce so navdušili predvsem njena vztrajnost, volja in posebna energija, ki jo izžareva. Dogodek je bil le eden izmed številnih izvedenih v okviru projekta TVU 2020, v katerem ŠC Celje sodeluje kot tematski koordinator slovenskih srednjih in osnovnih šol, na nacionalni ravni pa ga usklajuje ACS.

V letošnjem projektu, ki je bil zaradi epidemioloških razmer izjemoma izveden v jesenskem času (4. 9.–9. 10.), je v mreži izvajalcev, ki jih koordinira ŠC Celje, sodelovalo 36 izvajalcev vzgojno-izobraževalnega procesa. Dogodki so bili namenjeni odraslim, cilj pa je bil krepiti zavedanje o pomembnosti VŽU. V sodelovanju z izvajalci smo pripravili več kot 80 različnih dogodkov.

Na ŠC Celje smo se med drugim pogovarjali tudi z Ano Ferme, ki nam je zaupala skrivnost zdravilne moči glasbe v povezavi z nevrofizioterapijo. Skozi fotografije smo se podali na potovanje po Sardiniji in motoristično avanturo čez Pireneje. Spoznali smo svet športnega plezanja in se naučili vaj, s katerimi lahko v le nekaj minutah razbremenimo svojo hrbtenico. V sodelovanju z organizacijo CMEPIUS smo predstavili prednosti in koristi uporabe platforme eTwinning pri pouku in se učili uporabnih vrednosti družabnega omrežja LinkedIn. V šolski knjižnici smo na razstavi Mladi in moda lahko občudovali oblačila in kreativne izdelke mladih ustvarjalcev modnih oblačil, hkrati pa se učili ličenja za poslovne priložnosti in spletanja kitk za vsak dan.

Kljub nehvaležnemu času, v katerem je osebne stike in izkušnje v veliki meri nadomestilo učenje na daljavo, smo se trudili izvajalci dogodkov čim bolj povezovati in ohranjati pristno interakcijo tudi z udeleženci prireditev, seveda ob upoštevanju vseh nujnih zaščitnih ukrepov. V upanju na TVU 2021 v običajni obliki smo si obljubili, da bomo s skupnimi močmi širili dalje moč in radost učenja.

Mateja Rajh Jager (mateja.jager@sc-celje.si) in Špela Kumer (spela.kumer@sc-celje.si), ŠC Celje

Foto: Andraž Pušnik

Skip to content