Najprej o Nadi.

Gospa Nada je lepega dne poklicala, povedala, da nas je našla na internetu in da bi rada prišla k nam na usposabljanje. Da je babica, že nekaj let v pokoju, vendar zelo dejavna, je še dodala. In da se vedno rada nečesa novega nauči. Tokrat infografike. Smo ji rekli, da je to naša skupna želja, in jo povabili na drugo srečanje mreže TVU 2019.

Takih ljudi – ukaželjnih – si želimo. Zanje delamo, njih vabimo in vključujemo, marsikoga postavimo za zgled … – vse zato, da bi kot posamezniki in družba več vedeli, znali, razumeli, doživeli, se vzajemno sprejemali in spoštovali, soustvarjali … ‘Slovenija, učeča se dežela’ je naš slogan že 24 let in trdno verjamemo, da je uresničljiv.

Nadi ni bilo nič dolgčas, ko je poslušala zadnje napotke za letošnji festival učenja, se čudila številnim skupnim akcijam, ki jih pripravljamo s partnerji, se veselila osrednjih dogodkov teh akcij, ki so priložnost tudi zanjo. Skupaj z nami je strmela, ko je Maja govorila o učinkovitih promocijskih prijemih, nam z nekaj namigi izboljšala lanske letake ter nas povabila, naj privabljamo in navdušujemo s pomočjo zgodb. In nam dala dovolj napotkov za pripravo preproste, a prodorne infografike.

Nada nam je silno všeč. Vzeli jo bomo pod svoje okrilje, jo usmerili v večgeneracijski center, ki bo kmalu zaživel tukaj na Šmartinki. Zagotovo jo bomo povabili na katero od naših osrednjih prireditev, še posebno na tisto v Polhovem Gradcu.

Zdaj pa o Dušici.

Dušica bi pravzaprav morala povedati kaj o Hiši medu Božnar, kjer bo 23. maja osrednji dogodek akcije Dediščina preteklosti je dota prihodnosti. Lahko bi omenila Malči, ki nam bo približala čebelarstvo ter nas pogostila z medom in izdelki iz medu. Pa Jožeta, ki bo spregovoril o skrbi za našo naravno dediščino. Ali pa napovedala svoje predavanje …

Namesto tega nas je takoj začarala s svojimi zgodbami o slovenskem ljudskem izročilu in njegovi prisotnosti v celostni grafični podobi TVU. Zamaknjeno smo jo poslušali in njej namenjenih minut je vse prehitro zmanjkalo. Toliko bolj se zato veselimo priložnosti, da jo v Polhovem Gradcu spet srečamo. Pridružite se nam!

In kaj so povedali Patricija, Alenka, Urša, Jasmina, Jan in Damjan?

 

Prva je povabila na osrednji dogodek akcije Mi vsi smo en svet (14. maja), kjer bo poudarek na globalnem učenju. Druga je omenila vzporedni festival, Dneve medgeneracijskega sožitja. Ta bo 16. maja gostil omizje z naslovom Kako dalje? Vseživljenjsko učenje, priprave na upokojitev in aktivno staranje, osrednji dogodek akcije Dan starejših – Čili, zdravi, informirani in dejavni. Urša je v akciji Ta veseli dan učenja izpostavila 4. Letni posvet SUTŽO o srebrni ekonomiji z naslovom Učenje, povezovanje, delovanje (prav tako 16. maja). Jasmina nas je navdušila nad akcijo Kakovost ustvarjamo vsi, v kateri bodo 17. maja člani omrežja svetovalcev za kakovost in drugi izpeljali vrsto zanimivih dogodkov. Jan je zapečatil naše partnerstvo s Tednom ljubiteljske kulture, saj še kar ohranjamo akcijo Učenje in kultura z roko v roki, v kateri bo 20. maja osrednji dogodek Gib naredi človeka.

Damjan pa nas je 15. junija povabil na Lisco nad Sevnico, kjer bo osrednji dogodek akcije Planinstvo kot način življenja – Za vključujočo družbo.

Seveda je treba dodati še akciji Moč in radost učenja, katere osrednji dogodek bo novinarska konferenca ob začetku TVU, 13. maja, ter Parada učenja – Dan učečih se skupnosti. Slednja bo 15. maja vabila na 17 prizorišč po Sloveniji. Glasno bo, barvito, predvsem pa zanimivo in vključujoče.

Najprej pa gremo v Kranj.

Tam bomo 10. maja ob 11. uri slovesno odprli letošnji TVU. Mateja nam je zaupala, da sodelavci LU Kranj v partnerstvu z Gorenjskim muzejem ter Zavodom za turizem in kulturo Kranj snujejo pester program. Pokrovitelj dogajanja je MO Kranj, ki je že v pismu podpore napisala: ‘Z delom in angažiranjem LU Kranj smo zelo zadovoljni, saj s svojimi raznolikimi dejavnostmi uresničuje Trajnostno urbano strategijo Mestne občine Kranj 2030, poleg tega pa je tudi uspešen promotor vseživljenjskega učenja in izobraževanja v MO Kranj in širše’.

Tudi letošnje nacionalno odprtje TVU bo odražalo vključenost vseh generacij v vseživljenjsko učenje in bo podprlo počastitev petih novih dobitnikov priznanj ACS. Po odprtju nas Mateja vabi še na vodene tematske poti, ki nam bodo približale Kranj z različnih zornih kotov. Pridite, še prej pa se prijavite.

Če želite izvedeti še kaj več z bogatega dogajanja na omenjenem sestanku mreže TVU (na primer, kaj je Peter povedal o letošnjem Andragoškem kolokviju), si preberite zapis na spletni strani. Tam boste našli tudi Majino predstavitev Kako oblikujemo učinkovita promocijska gradiva za promocijo TVU? V njej je nekaj besed namenjenih tudi privabljanju pozornosti z zgodbo (story-telling). Prav ta del njenega predavanja me je napeljal k odločitvi, da svoj prispevek o našem srečanju zapišem nekoliko drugače in vas navdušim nad TVU 2019. Je uspelo?

Mag. Zvonka Pangerc Pahernik (zvonka.pangerc@acs.si), ACS

© 2017-2020 Andragoški center Slovenije

Izdajo glasila e-Novičke denarno omogoča Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ISSN 2591-1325

KOLOFON: Založnik: Andragoški center Slovenije, Šmartinska 134a, 1000 Ljubljana | Urednica: Ana Peklenik (T: 01 5842 575, E: ana.peklenik@acs.si) | Odgovorna urednica: mag. Zvonka Pangerc Pahernik (T: 01 5842 567, E: zvonka.pangerc@acs.si) | Drugi člani uredniškega odbora: mag. Andrej Sotošek, direktor ACS, dr. Tanja Možina, mag. Tanja Vilič Klenovšek in mag. Margerita Zagmajster | Jezikovni pregled: Ana Peklenik | Spletna rešitev: Franci Lajovic | Korektorici: Erika Brenk, mag. Zvonka Pangerc Pahernik | Oblikovanje: Larisa Hercog