Veliki in mali pohodniki iz vrtca in Šmarje pri Kopru smo se v sodelovanju s Turističnim društvom Šmarje pri Kopru dejavno vključili v TVU. 20. maja smo se odpravili na pohod. Združili smo več generacij in polni zagona odrinili po šavrinskih hribih. Z najmlajšimi smo prispeli do Padne. Na cilju smo se okrepčali, osvežili in si odpočili. Tisti bolj korajžni so pot nadaljevali po veliki krožni poti v Novo vas, mimo Krkavč v Puče in nazaj v Šmarje. Pohodniki so prehodili od 8 do 18 km.

Na vaškem trgu v Šmarjah pri Kopru je v soboto, 27. maja, v sklopu TVU in projekta Danes ti meni, jutri jaz tebi, potekala prireditev Podarim – dobim. V ta namen so si udeleženci izmenjevali knjige in igrače. Piko na i so dodale istrske igre, na katerih so se učenci OŠ Šmarje razdelili v dve skupini: Fritule in Hroštole. Pomerili so se v vlečenju vrvi, igri Šavrinke gredo v Trst, prevažanju soli v karjoli in skakanju v vrečah. Na dogodku je nastopila šolska plesna skupina Šmarjetice.

Ljubitelji zborovskega petja smo se 30. maja zbrali v Vrtcu pri OŠ Šmarje. Pod vodstvom zborovodkinje dr. Barbare Kopačin smo združili tri zbore različnih generacij. Prepevali so OPZ Vrtca pri OŠ Šmarje, ženski pevski zbor Morje z UTŽO Izola in Fantovski pevski zbor z Univerze na Primorskem. Z izbranimi melodijami so nam pričarali čudovit glasbeni večer.

2. junija so člani gledališke skupine Štmarski čokoloni učencem od prvega do petega razreda odigrali dramatizacijo igre Žogica Skokica.

Popoldne pa so učenci 8. in 9. razredov sodelovali v videodelavnici. Spoznali so aplikacijo za obdelavo videa Clipchamp, se ob tem zabavali ter ustvarili svoje filmčke.

Patricija Štefančič Počkaj (patricija.stefancic@gmail.com), OŠ Šmarje pri Kopru