Vedno bolj se zavedamo pomena varovanja in ohranjanja narave. To je pomembno za naše preživetje, predvsem pa za preživetje naših otrok in prihodnjih generacij. VGC Zasavje skrbi tudi za preventivo, zato pomembno pozornost posvečamo odgovornosti do matere narave. Kot uvod v letošnji Teden izobraževanja za trajnostni razvoj ter v sklopu TVU smo organizirali predavanje Jerneje Jošar, inženirke agronomije, lastnice ljubke ekološke vrtnarije in avtorice številnih vrtnarskih priročnikov. Izvedeli smo, kako ravnati, ko se v naravi poruši ravnovesje in se naše rastline spopadejo z boleznimi in škodljivci. Kako jim lahko pomagamo? Izjemno simpatična predavateljica je v ličnem ambientu hrastniške knjižnice navdušila obiskovalce ZA ekološko vrtnarjenje, uporabo naravnih pripravkov in izogibanje uporabi kemičnih sredstev.

Vse, ki jim je trajnost blizu, smo povabili še na druge dogodke. V dnevni sobi VGC Zasavje je v času od 30. maja do 5. junija potekala izmenjevalnica oblačil in modnih dodatkov. Obiskovalce je vabila k ekološki osvežitvi garderobe. Pripravili smo tudi predavanje o predelavi surovin na domači način.

Vrhunec tedna pa je bil muzikal Minka pločevinka. Predstavo so uprizorili uporabniki in zaposleni VDC Zasavje za otroke trboveljskih vrtcev in osnovnih šol. Predstava je tako zabavna kot poučna. Na inovativen način opozarja, da je treba z naravo skrbno ravnati. Otroke in odrasle spodbuja k recikliranju in ponovni uporabi. Dodana vrednost predstave pa je povezovanje vseh prisotnih ob sprejemanju drugačnosti.

30. maja smo se udeležili strokovnega dogodka Narava – izziv vseživljenjskega učenja, ki ga je v Tolminu organiziralo ZiSSS. Odlična predavateljska zasedba je dala ogromno idej za razmišljanje in odprla številne izzive, ki jih imamo izobraževalci odraslih na omenjenem strokovnem področju.

Anja Biljana Lenart (anja.lenart@zlu.si), VGC Zasavje