Tanja Skaza, večkrat nagrajena slovenska podjetnica in solastnica podjetja Plastika Skaza, je po uspešni menedžerski karieri v Zlatarni Celje in domačem podjetju svoje življenje posvetila novemu cilju. Ustanovila je Inštitut Skaza, ki se ukvarja z raziskovanjem in izobraževanjem.

Njen knjižni prvenec Spremembe vredna nagovarja bralko, ki je pripravljena svoje življenje osebno in poslovno preusmeriti k večjemu zadovoljstvu, uspehu in blagostanju. Napisan je kot dialog s predavateljico in pisateljico Petro Škarja, vendar se v njeni vlogi lahko prepozna katera koli od nas.

Je v življenju mogoče doseči vse, kar si želiš? Po Tanjinih besedah je. Treba pa se je zavedati odgovornosti, ki jo s tem prevzamemo. Prvi del knjige nagovarja predvsem osebnostno rast vsake posameznice in povabi k skrbi zase. Si znamo vsak dan, ne glede na poklicne in zasebne obveznosti, vzeti uro časa zase? Tanja pravi, da to vodi k osebnemu uspehu in zadovoljstvu s seboj. Na splošno verjame v moč pozitivnega mišljenja, optimizem, vero vase in svoje sposobnosti.

V drugem delu knjige se avtorica posveti poslovnim uspehom. Ne bodimo pridne, bodimo učinkovite! Skušajmo delati tisto, kar prinaša boljše rezultate, vse ostalo pa prepustimo tistim, ki to znajo bolje od nas. Ta del knjige bi moral prebrati vsak, ki je kot družinski član – lastnik ali naslednik – zaposlen v domačem podjetju. Tanja pripoveduje zgodbo o svojem prihodu v obrtniško podjetje Skaza, uveljavljanju svežih idej in odzivih lastnikov (tašče in tasta). Treba je priznati, da ji ni bilo lahko. Delala je tudi napake. Kmalu je spoznala, da lahko deluje le v skladu s svojimi vrednotami, če hoče, da je podjetje uspešno. Potem sta šli tako njena osebna kot poslovna pot samo še navzgor. Tudi tašča danes priznava, da je imela snaha prav.

Vsak človek piše zgodbo svojega življenja. Tanja opozori na pomen sprejemanja odgovornosti zase in za svojo srečo. Koliko prenese, pa ve vsaka ženska zase (pa še to ne vedno).

Vabilom za nastop na strokovnih dogodkih, ki jih priredijo ACS ali organizacije iz naše mreže, se Tanja vedno rada odzove. Ljudje jo radi poslušajo in sledijo njenim usmeritvam, saj njene izkušnje kažejo, da zna vleči prave poteze. Želite prebrati in se prepričati? Knjigo si lahko izposodite v Knjižnici ACS.

Ana Peklenik (ana.peklenik@acs.si), ACS